Etusivu / Palvelut aiheittain / Laki ja oikeusturva / Oikeudenkäynti ja rikosasiat

Oikeudenkäynti ja rikosasiat asiasanalla haasteet

Tuomioistuimet ovat riippumattomia, ja niitä sitoo vain voimassa oleva laki. Niiden tehtävä on ratkaista riita- ja rikosasioita. Tuomioistuinten riippumattomuus on kirjattu perustuslakiin. Ulkopuolinen taho ei voi puuttua niiden ratkaisuihin.

Käräjäoikeudet käsittelevät riita-, rikos- ja hakemusasioita. Riita-asioissa ratkaistaan yksityisten ihmisten tai yritysten erimielisyyksiä, kuten vahingonkorvausvaatimuksia, perintöriitoja ja sopimusriitoja. Rikosasioita ovat esimerkiksi varkaus, rattijuopumus ja väkivallanteko. Hakemusasioita ovat esimerkiksi avioerot ja lapsen huoltajuuskysymykset.

Käräjäoikeuden tuomioista voi yleensä valittaa hovioikeuteen. Joihinkin valituksiin tarvitaan hovioikeuden myöntämä jatkokäsittelylupa. Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea muutosta korkeimmasta oikeudesta, mutta vain, jos korkein oikeus antaa valitusluvan.

Tuomioistuimet eivät anna neuvoja asianajoasioissa. Tällaisiin asioihin voi hakea apua esimerkiksi lakiasiaintoimistoista.

Hallinto-oikeudet käsittelevät viranomaisten päätöksistä tehtyjä valituksia, ja niiden päätöksistä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Eräillä erityisaloilla on omat tuomioistuimensa.

Rikosilmoitus tehdään poliisille. Poliisi aloittaa esitutkinnan, jos on syytä epäillä, että kyseessä on rikos. Kaikki rikosilmoitukset eivät johda esitutkintaan.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Tulosta
Lähetä Suomi.fi-linkki
X
 
 

Lähetä Suomi.fi-linkki -toiminnon avulla voit lisätä tärkeimmän Suomi.fi-sisältösi selaimesi kirjanmerkkeihin tai lähettää sen sähköpostitse haluamillesi vastaanottajille. Voit myös jakaa haluamasi sisällön verkostoillesi yleisimmissä yhteisöpalveluissa. Nämä palvelut ovat yleensä maksuttomia, mutta ne vaativat rekisteröitymisen.

XML Sivu päivitetty 14.01.2014
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.

Suomi.fi-toimitus | Valtiokonttori