Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palvelut aiheittain / Laki ja oikeusturva / Oikeudenkäynti ja rikosasiat

Oikeudenkäynti ja rikosasiat asiasanalla haasteet

Tuomioistuimet ovat riippumattomia, ja niitä sitoo vain voimassa oleva laki. Niiden tehtävä on ratkaista riita- ja rikosasioita. Tuomioistuinten riippumattomuus on kirjattu perustuslakiin. Ulkopuolinen taho ei voi eikä saa puuttua niiden ratkaisuihin.

Suomessa toimii 27 käräjäoikeutta ja viisi hovioikeutta sekä kuusi hallinto-oikeutta. Eräillä erityisaloilla on omat tuomioistuimensa. Alioikeuden ratkaisu voidaan yleensä saattaa ylemmän tuomioistuimen tutkittavaksi.

Tuomioistuimet eivät anna neuvoja asianajoasioissa. Tällaisiin asioihin voi hakea apua esimerkiksi yksityisistä lakiasiaintoimistoista tai julkisista oikeusaputoimistoista.

Rikosilmoitus tehdään poliisille. Poliisi aloittaa esitutkinnan, jos on syytä epäillä, että kyseessä on rikos. Kaikki rikosilmoitukset eivät johda esitutkintaan. Syyttäjä päättää esitutkinnan perusteella, nostaako syytteen.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.