Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Henkinen hyvinvointini / Henkisiä kuormittajia / Leskeksi jääminen

Leskeksi jääminen

Leskeytyminen ja yksin jääminen merkitsee suuren surun lisäksi tarvetta oppia uusia taitoja, ehkä asuinpaikan muutosta, sosiaalisten suhteiden muuttumista ja useimmiten ainakin alkuvaiheessa suurta epävarmuutta arjessa selviytymisessä. Leskeksi jäänyt saattaa voimakkaasti tukeutua läheisiin, jopa takertumalla, mikä puolestaan voi aiheuttaa näiden vetäytymistä. Se voi herättää hylkäämisen tunteita. Jos olet läheinen, varmista, ettei leskeksi jäänyt jää alkuvaiheessa yksin.

Läheisiltä saatu tuki ja vähitellen surun rinnalle nousevat muistot ja kiitollisuus yhteisestä ajasta auttavat ajan kanssa sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen. Muihin leskeksi jääneisiin tutustuminen voi auttaa surutyössä. Sureva ihminen joutuu vaiheittain käymään läpi surutyön. Surua ei kannata siirtää tai torjua, se on läpikäytävä, jotta ihminen voisi jatkaa elämäänsä. Suru vaatii suremisen, sitä ei voi kiirehtiä.

Seurakunnasta voi löytyä vertaistukiryhmiä. Keskusteluryhmiä järjestävistä järjestöistä kannattaa kysellä vaikka oman kunnan seniorineuvonnasta. Internetistäkin saa paljon tietoa vertaistuesta ja keskustelupuhelimista.

Joskus suru ei helpota, vaan pitkittyneenä sen rinnalle nousee toimintakykyyn ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyviä ongelmia. Leskeksi jäänyt voi laiminlyödä täysin itsensä ja kotinsa, eristäytyä tai käyttäytyminen muuten muuttuu kovin erilaiseksi kuin aiemmin. Silloin tarvitaan ammattiapua. Masennus, itsetuhoisuus ja ahdistuneisuus voivat ääritapauksissa joskus olla pitkittyneestä surusta johtuvia psyykkisiä häiriöitä, jotka vaativat hoitoa tai tukea.

Pyydä tällaisessa tilanteessa apua omasta terveyskeskuksesta, sosiaalivirastosta tai kunnan vanhustyöstä vastaavasta yksiköstä tai kotihoidosta.

Auta leskeksi jäänyttä käytännön asioiden hoitamisessa: hautajaisjärjestelyt, perunkirjoitus ja lesken toimeentuloon liittyvät asiat. Kaikenlainen käytännön tukeminen, kuten kaupassa käynti, siivoaminen ja ruuanlaitto ovat hyviä auttamiskeinoja.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.