suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen, vammaiset

  • Palvelu
  • 18 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Asumispalvelut suunnitellaan tarpeidesi mukaan. Asumispalvelu voi olla esimerkiksi tukipalveluja itsenäisesti asuvalle, ryhmämuotoista kimppa-asumista tai ympärivuorokautista eli tehostettua asumispalvelua yksikössä.

Hyvinvointialueella on omia asumisyksiköitä kehitysvammaisille asiakkaille, sekä tuetun asumisen palveluja. Muiden vammaisten tarpeisiin asumispalveluja järjestetään ostopalveluna.

Toimi näin

Voit hakea vammaispalveluja hakemuksella tai ottaa yhteyttä suoraan alueesi sote-keskukseen. Palvelutarpeestasi voi ilmoittaa myös esimerkiksi läheisesi.

Tausta ja lainsäädäntö

Ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavassa paikassa voi asua, jos

  • hoidon ja huolenpidon tarve on sairauden, ikääntymisen tai vamman takia vuorokaudenajasta riippumatonta
  • hoitoa ja huolenpitoa ei ole mahdollista toteuttaa muuten.

Vammaisille henkilöille ympärivuorokautista palveluasumista voidaan järjestää myös kotiin.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen voi olla jatkuvaa tai lyhytaikaista. Siihen kuuluvat hoidon, huolenpidon ja ohjauksen lisäksi asiakkaan toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä toiminta, ulkoilu ja liikunta, ateria- ja vaatehuolto, peseytymis- ja siivouspalvelut sekä muut tarvittavat palvelut vuorokaudenajasta riippumatta.

Asiakas voi kalustaa asuntonsa itse. Asiakas maksaa ympärivuorokautisesta palveluasumisesta vuokran sekä kuukausimaksun, joka määritellään asiakkaan tulojen perusteella. Maksu sisältää ympärivuorokautiseen palveluasumiseen kuuluvat palvelut. Asiakas maksaa lisäksi lääkkeensä ja muut kulunsa (esim. hiusten leikkauksen). Ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavat julkiset ja yksityiset palveluntuottajat.

Palvelun toteuttaa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 9.2.2023