suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen

  • Palvelu
  • 19 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Ympärivuorokautinen palveluasuminen on asumista yhteisöllistä toimintaa tarjoavassa esteettömässä ja turvallisessa hoivakodissa, palvelukodissa tai vastaavassa.

Palveluasuminen tarjoaa asiakkaan tarpeita vastaavan asunnon, jossa asiakas saa yksilöllisen tarpeen mukaisen vuorokauden ajasta riippumattoman hoidon ja huolenpidon. Palveluasuminen tarjoaa myös asiakkaan toimintakykyä ylläpitävän ja ed ...

Toimi näin

Hae asumispalvelua vammaispalveluhakemuksella, ota yhteyttä puhelimitse tai käy paikan päällä alueesi vammaispalvelukeskuksessa.

Tausta ja lainsäädäntö

Ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavassa paikassa voi asua, jos

  • hoidon ja huolenpidon tarve on sairauden, ikääntymisen tai vamman takia vuorokaudenajasta riippumatonta
  • hoitoa ja huolenpitoa ei ole mahdollista toteuttaa muuten.

Vammaisille henkilöille ympärivuorokautista palveluasumista voidaan järjestää myös kotiin.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen voi olla jatkuvaa tai lyhytaikaista. Siihen kuuluvat hoidon, huolenpidon ja ohjauksen lisäksi asiakkaan toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä toiminta, ulkoilu ja liikunta, ateria- ja vaatehuolto, peseytymis- ja siivouspalvelut sekä muut tarvittavat palvelut vuorokaudenajasta riippumatta.

Asiakas voi kalustaa asuntonsa itse. Asiakas maksaa ympärivuorokautisesta palveluasumisesta vuokran sekä kuukausimaksun, joka määritellään asiakkaan tulojen perusteella. Maksu sisältää ympärivuorokautiseen palveluasumiseen kuuluvat palvelut. Asiakas maksaa lisäksi lääkkeensä ja muut kulunsa (esim. hiusten leikkauksen). Ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavat julkiset ja yksityiset palveluntuottajat.

Palvelun toteuttaa

Pohjois-Savon hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pohjois-Savon hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pohjois-Savon hyvinvointialue
Päivitetty: 21.2.2023