suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Karkkilan kaupunki

Ympäristölupa

  • Lupa tai muu velvoite
  • Karkkila
  • Julkinen palvelu

Ympäristöluvan myöntää Karkkilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen tai Aluehallintovirasto. Se, mistä lupaa haetaan, on määritelty ympäristönsuojelulaissa.

Lisätietoja ympäristönsuojelusta ja -valvonnasta löytyy Karkkilan kotisivuilta.

Toimi näin

Hae ympäristölupaa kunnan ympäristönsuojeluviranomaisilta tai aluehallintovirastolta.

Epäselvissä tilanteissa viranomaiset neuvovat, mille viranomaiselle sinun tulee toimittaa hakemuksesi.

Ympäristölupahakemus tulee laittaa vireille hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista tai muuttamista. Toiminta voidaan aloittaa tai jatkaa muutettuna vasta ympäristölupapäätöksen saatua lain voiman. Lupahakemus laaditaan virallisille hakulomakkeille. Lisäksi tarvitaan tarpeelliset liitteet. Hakemus tulee lain mukaan tehdä kolmena kappaleena.

Karkkilan kaupungin alueen ympäristönsuojelu- ja valvonta-asioissa voi kääntyä ympäristönsuojelusihteerin puoleen.

Kenelle ja millä ehdoin

Ympäristölupaa ei tarvita lyhytaikaisiin, koeluonteisiin toimiin, joiden tarkoituksena on esimerkiksi kokeilla uutta tekniikkaa.

Tiettyihin ympäristönsuojelulain mukaisiin toimintoihin sovelletaan lupamenettelyä keveämpää ilmoitusmenettelyä.

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, elinkeinonharjoittajaa koskevat samat velvoitteet kuin Suomeen sijoittautunutta elinkeinonharjoittajaa.

Lupaviranomainen selvittää luvan myöntämisen edellytykset hakemuksessa esitettyjen tietojen, lausuntojen ja muistutusten sekä muiden asiassa saatujen selvitysten perusteella ( YSL 48 §).

Ympäristölupa myönnetään toimintaan, jos se täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen säännösten vaatimukset, eikä muistakaan laeista (luonnonsuojelulaki, maankäyttö- ja rakennuslaki) tai niiden nojalla annetuista säännöksistä aiheudu estettä luvan myöntämiseen.


Määräaika

Ympäristölupaa tulee hakea ja sen tulee saada lainvoima ennen toiminnan aloittamista. Lupaa voidaan myös hakea niin että toiminta voidaan aloittaa muutoksenhausta huolimatta.

Käsittelyaika

Hallintolain mukaiset keskimääräiset käsittelyaika ympäristöluvalle Karkkilan kaupungissa on 17 kuukautta.

Voimassaoloaika

Ympäristölupa myönnetään joko toistaiseksi voimassa olevana tai määräaikaisena. Määräaikaisessa luvassa on voitu määrätä mahdollisuudesta saattaa toimintaa koskeva uusi lupahakemus vireille määräajan kuluessa ja että lupa on määräajasta riippumatta voimassa kunnes toimintaa koskeva uusi lupahakemus on lainvoimaisesti ratkaistu. Jos määräaikaa uuden hakemuksen vireille panemisesta ei noudateta tai tällaista määräystä ei sisälly lupaan, raukeaa määräaikainen ympäristölupa määräajan päättyessä.

Tausta ja lainsäädäntö

Ympäristönsuojelulain mukaan toiminta, johon sisältyy ympäristön pilaantumisen vaara, tarvitsee ympäristöluvan. Toimintaan on saatava lupa, jos siitä voi aiheutua esimerkiksi maa-alueen, ojan, lähteen, noron tai muun vesistön pilaantumista.

Ympäristöluvanvaraisia ovat myös sellaiset ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavat vesitaloushankkeet, jotka eivät edellytä vesilain mukaista lupaa. Ympäristölupa pitää hakea, jos toiminta laajenee tai alkaa tuottaa päästöjä tai jos siinä tapahtuu jokin muu merkityksellinen muutos.

Ympäristöluvanvaraisia toimintoja ovat esim. metsä-, metalli- ja kemianteollisuus, energiantuotanto, suuret eläinsuojat, jätteiden ammattimainen tai laitosmainen käsittely, kaivostoiminta, turkistarhaus, kalankasvatus sekä satama- ja lentoasematoiminta. Ympäristölupa tulee saada myös, jos toiminta voi aiheuttaa kohtuutonta rasitusta lähellä asuville.

Jos hakijan hankkeeseen liittyy ympäristölupatarpeen lisäksi muiden ympäristöllisten lupien tarvetta, hän voi pyytää lupaviranomaiselta lupamenettelyjen yhteensovittamista. Yhteensovittaminen yhdenaikaistaa eri lupamenettelyjen käsittelyvaiheet.

Palvelun toteuttaa

Karkkilan kaupunki

Palvelusta vastaa

Karkkilan kaupunki
Tekstistä vastaa: Karkkilan kaupunki
Päivitetty: 3.3.2023