suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Espoon kaupunki

Yleislinjan lukiokoulutus

  • Palvelu
  • Espoo
  • Julkinen palvelu

Lukiokoulutus kehittää yleissivistystä ja antaa jatko-opintojen ja työelämän kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja. Opiskelija suunnittelee itse oman opinto-ohjelmansa ja asettaa omat opintotavoitteensa. Lukio-opinnoissa opiskelija harjaantuu opintojen pitkäjänteiseen suunnitteluun, vastuunkantoon omasta opiskelustaan sekä säännölliseen itsearviointiin.

Lukiosta saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Lukio-opinnot luovat vankan pohjan myös jatko-opintojen suunnittelulle ja omien kiinnostuksen kohteiden tutkiskelulle.Lukion oppimäärä on laajuudeltaan kolmivuotinen ja se tulee suorittaa enintään neljässä vuodessa.

Lukion oppimäärä on vähintään 150 opintopistettä, joista kaikille pakollisia opintoja on 94 tai 102 opintopistettä - riippuen siitä valitsetko lyhyen vai pitkän matematiikan. Opintoihin sisältyy valtakunnallisia valinnaisia opintoja vähintään 20 opintopistettä. Opintoihin voi sisällyttää myös paikallisia valinnaisia opintoja.

Lukio-opinnot suoritetaan opintojaksoina. Opintojaksot ovat yleensä 1-3 opintopisteen laajuisia ja ne voivat koostua yhden tai useamman aineen opinnoista.

Lukion lukuvuosi on jaettu viiteen periodiin, joista kukin kestää noin 7,5 viikkoa.

Kenelle ja millä ehdoin

Opiskelijat valitaan yleislinjan lukioon peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvon perusteella. Lukioihin haetaan yhteishaussa.

Palvelu on maksuton.

Opiskeluun tarvittavat välineet ovat maksuttomia niille opiskelijoille, joilla oppivelvollisuus jatkuu toiselle asteelle. Oppivelvollisuus jatkuu toiselle asteelle, jos opiskelija on suorittanut peruskoulun 9. luokan keväällä 2021 tai myöhemmin.

Tausta ja lainsäädäntö

Lukiokoulutus antaa valmiudet aloittaa opinnot yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Lukiokoulutuksen päätteeksi suoritetaan ylioppilastutkinto, joka antaa yleisen korkeakoulukelpoisuuden.

Voit pyrkiä haluamaasi oppilaitokseen. Koulutuksen järjestäjä päättää, kenet ottaa opiskelijaksi oppilaitokseensa.

Lukiokoulutuksen oppimäärän tavoitteellinen suorittamisaika on kolme vuotta. Oppimäärät ja niihin kuuluvat opinnot mitataan opintopisteillä. Nuorille tarkoitetun lukiokoulutuksen oppimäärän laajuus on 150 opintopistettä. Nuorille tarkoitettuun oppimäärään kuuluvat opinnot on mitoitettu päätoimista opiskelua varten. Lukiokoulutusta järjestetään erikseen myös aikuisille tarkoitettuina oppimäärinä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEspoon kaupunki
Palvelusta vastaaEspoon kaupunki
Alue Espoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Espoon kaupunki
Päivitetty: 18.5.2022