suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kansallisarkisto

Yksityisarkistojen vastaanottaminen Kansallisarkistoon

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Otamme vastaan sekä valtakunnallisesti että alueellisesti merkittäviä yksityisarkistoja, kuten henkilö- ja yhdistysarkistoja, samoin kuin merkittäviä yhteiskuntailmiöitä dokumentoivia aineistoja. Valtakunnallisesti, alueellisesti ja paikallisesti toimivien yhteisöjen alimman organisaatiotason arkistoista otetaan pääsääntöisesti vastaan vain tutkimuksen tarpeet turvaava otanta. Emme lähtökohtaisesti ota vastaan aineistoja, jotka kuuluvat sovitun kansallisen työnjaon mukaisesti jonkin toisen arkiston hankintapolitiikan piiriin.

Toimi näin

Kun suunnittelet yksityisarkistoaineiston luovuttamista Kansallisarkistoon, ota yhteyttä aluksi aineistotarjouslomakkeella. Ilman yhteydenottoa toimitettuja aineistoja ei oteta vastaan.

Kun saat tietää, onko Kansallisarkisto oikea säilytyspaikka nimenomaan sinun aineistollesi, voit neuvotella luovuttamiseen liittyvistä ehdoista, yksityiskohdista ja käytännön järjestelyistä.

Arkistoja vastaanotettaessa allekirjoitetaan vastaanottotodistus tai luovutussopimus, jossa sovitaan aineiston käyttöehdot.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu yksityisille henkilöille, suvun ja perheen jäsenille sekä järjestöjen edustajille. Luovuttajana sinun tulee olla oikeutettu luovuttamaan kyseinen aineisto.

Otamme vastaan aineistoja ainoastaan lahjoituksina ja vain sellaisia aineistoja, jotka kuuluvat Kansallisarkiston hankintapolitiikan piiriin.

Aineistoja otetaan vastaan mahdollisimman eheinä kokonaisuuksina ja esimerkiksi järjestöjen osalta emme pääsääntöisesti ota vastaan alle 10 vuotta nuorempaa aineistoa.

Luovuttajana sitoudut saattamaan aineistot luovutuskuntoon Kansallisarkiston vaatimusten mukaisesti. Käsittely- ja kunnostusohjeet löytyvät Kansallisarkiston verkkosivuilta. Vastaat lisäksi aineiston toimittamisesta sovittuun Kansallisarkiston toimipaikkaan.

Palvelu on maksuton.

Yleinen neuvonta ja ohjaus on maksutonta.

Laajat ohjaustehtävät määritellään konsultoinniksi. Konsultointi on aina maksullista.

Vastaanotetun aineiston käsittelystä (järjestämisestä sekä suojustamisesta) saattaa aiheutua kustannuksia, joista luovuttajan kanssa sovitaan etukäteen.

Hinnat perustuvat Kansallisarkiston hinnastoon, joka löytyy Kansallisarkiston verkkosivuilta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKansallisarkisto
Palvelusta vastaaKansallisarkisto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Kansallisarkisto
Päivitetty: 10.6.2021