suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kansallisarkisto

Yksityisarkistojen vastaanottaminen Kansallisarkistoon

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Voit yksityishenkilönä, perheen tai suvun jäsenenä tai järjestön tai yhdistyksen edustajana luovuttaa yksityisarkistoaineistoja Kansallisarkistoon. Otamme vastaan valtakunnallisesti merkittäviä aineistoja mm. keskeisiltä poliitikoilta ja yhteiskunnallisilta vaikuttajilta, johtavilta virkamiehiltä, merkittäviltä tutkijoilta ja kulttuurihenkilöiltä, eri sektoreilla vaikuttaneilta suvuilta ja perheiltä, historiallisilta kartanoilta sekä valtakunnallisten keskusjärjestöjen keskusjohdoilta. Otamme vastaan myös merkittäviä yhteiskuntailmiöitä dokumentoivia arkistoja.

Toimi näin

Kun haluat lahjoittaa yksityisarkistoaineistoja, ota yhteyttä kansallisarkistoon (kirjaamo@arkisto.fi). Muista kertoa riittävästi taustatietoa tarjoamastasi aineistosta: kenen aineistosta on kyse, miltä ajanjaksolta se on, kuinka paljon sitä on ja millaisia erityyppisiä kokonaisuuksia siihen sisältyy (esim. kirjeenvaihtoa, päiväkirjoja, pöytäkirjoja, valokuvia, lehtileikkeitä).

Kun saat tietää, onko Kansallisarkisto oikea säilytyspaikka nimenomaan sinun aineistollesi voit neuvotella luovuttamiseen liittyvistä ehdoista, yksityiskohdista ja käytännön järjestelyistä.

Arkistoja vastaanotettaessa allekirjoitetaan vastaanottotodistus tai solmitaan luovutussopimus, jossa määritellään mahdolliset käyttörajoitukset ja muut aineistoon liittyvät ehdot.

Kenelle ja millä ehdoin

Otamme vastaan aineistoja ainoastaan lahjoituksina ja vain sellaisia aineistoja, jotka kuuluvat Kansallisarkiston hankintapolitiikan piiriin.

Aineistoja otetaan vastaan mahdollisimman eheinä kokonaisuuksina ja esimerkiksi järjestöjen osalta emme pääsääntöisesti ota vastaan alle 10 vuotta vanhempaa aineistoa.

Luovuttajana sitoudut osallistumaan aineistojen luovutuskuntoon saattamisessa. Vastaat lisäksi aineiston fyysisestä toimittamisesta Kansallisarkiston siihen toimipaikkaan, jonne aineiston katsotaan kuuluvan.

Luovuttajana sinun tulee todistaa olevasi oikeutettu luovuttamaan kyseinen aineisto. Ilman yhteydenottoa lähetetyt aineistot palautetaan.

Päätös aineiston mahdollisesta vastaanottamisesta edellyttää useimmiten selvitystyötä, joten sinun kannattaa varautua siihen, ettemme voi tehdä päätöstä aineiston vastaanotosta Kansallisarkistoon välittömästi.

Palvelu on maksuton.

Yleinen neuvonta ja ohjaus on maksutonta. Laajat ohjaustehtävät määritellään konsultoinniksi. Konsultointi on aina maksullista. Vastaanotetun aineiston käsittelystä (järjestämisestä sekä suojustamisesta) saattaa aiheutua kustannuksia, joista luovuttajan kanssa sovitaan etukäteen. Hinnat perustuvat Kansallisarkiston hinnastoon, joka löytyy Kansallisarkiston verkkosivuilta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKansallisarkisto, Kansallisarkisto
Palvelusta vastaaKansallisarkisto
Alue Hämeenlinna, Helsinki, Inari, Joensuu, Jyväskylä, Mikkeli, Oulu, Turku, Vaasa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Kansallisarkisto
Päivitetty: 27.12.2019