suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Raahen kaupunki

Yksityinen perhepäivähoito

  • Palvelu
  • Raahe
  • Julkinen palvelu
  • Yksityinen perhepäivähoitaja voi olla yrittäjä tai työsopimussuhteessa
  • Yksityinen perhepäivähoitaja voi toimia myös useassa perheessä viikon aikana (eri päivinä eri perheissä). Tällöin voidaan käyttää sanaa "rinkihoito" tai päivähoitorinki
  • Kaupunki valvoo yksityistä perhepäivähoitoa: Hoitaja hyväksytään Raahen kaupungin varhaiskasvatuspalveluiden toimesta. Hoitajan tulee olla 18 v.
  • Yrittäjä: Perhe on asiakas
  • Työsopimussuhteessa: Perhe on työnantaja, jolloin perhe tekee työsopimuksen ja huolehtii yhdessä hoitajan kanssa kunnan hyväksynnän hoitajalle sekä huolehtii lomakkeet KELA:lle.
  • Raahen kaupunki maksaa yksityisenhoidon tukea ja yksityisenhoidon tuen kuntalisää

Toimi näin

Mikäli olet palkkaamassa kotiisi hoitajaa lapsillesi: Ota yhteyttä Raahen kaupungin varhaiskasvatuspalveluihin.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoa voi saada lapsi, joka ei ole vielä oppivelvollinen.

Myös oppivelvollisuusikäinen voi saada päivähoitoa, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat eikä hoitoa voida muuten järjestää.

Perhepäivähoitajan tulee olla 18v täyttänyt henkilö eikä hoitaja saa asua samassa taloudessa hoitolasten kanssa. Mikäli perhepäivähoitaja toimii tehtävässä yli 3 kk, tulee hänen toimittaa rikosrekisteriote.

Mikäli hoitaja hoitaa lapsia kotonaan, yksityisestä perhepäivähoidosta vastaava henkilö tekee kotikäynnin. Kotikäynnillä keskitytään turvallisuuteen liittyviin asioihin (päivähoidon turvallisuusopas). Perhepäivähoitokoti hyväksytään kaupungin toimesta perhepäivähoitokodiksi.

Palvelu on maksullinen.

Lapsen vanhemmat tekevät yksityisen perhepäivähoitajan kanssa sopimuksen hoitopalvelusta ja sen maksusta. Perhe voi hakea Kelasta lakisääteistä yksityisen hoidon tukea.

Raahessa maksetaan myös yksityisen hoidontuen kuntalisää. Ehtona kuntalisän maksamiselle on sopimus vähintään 20h/ viikko hoitoajasta.

Tausta ja lainsäädäntö

Voit hakea lapsellesi hoitopaikkaa yksityisestä perhepäivähoidosta. Yksityinen perhepäivähoitaja on yrittäjä, joka hoitaa lapsia tavallisesti omassa kodissaan. Ryhmässä voi olla neljä kokopäivähoitoa ja yksi osapäivähoitoa tarvitseva lapsi, joka on joko esiopetusikäinen tai koululainen. Perhepäivähoitajan omat alle kouluikäiset lapset lasketaan ryhmään mukaan. Viranomaiset valvovat yksityistä perhepäivähoitoa.

Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta

Perustiedot

Palvelusta vastaaRaahen kaupunki
Alue Raahe
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Raahen kaupunki
Päivitetty: 26.11.2019