suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen

YEL – Yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Yrittäjän eläkevakuutus, eli YEL, on eläke- ja sosiaaliturvasi perusta yrittäjänä. YEL-työtulosi perusteella lasketaan tulevan eläkkeesi lisäksi Kelan maksamat päivärahat, esimerkiksi sairaus- ja vanhempainpäiväraha. Se määrittää myös ansiosidonnaisen työttömyysturvasi tason. Lisäksi yrittäjän tapaturmavakuutuksen vakuutusmaksu, sekä vakuutuksesta maksettavat ansionmenetyskorvaukset ja eläke perustuvat YEL-työtuloon.

YEL-vakuutus on yrittäjälle pakollinen, ja sen kattavuus sekä hinta ovat samat kaikissa työeläkeyhtiöissä. YEL-maksu on tietty prosenttiosuus vahvistetusta työtulostasi. Jos olet uusi yrittäjä tai toiminut yrittäjänä alle neljä vuotta, saat lisäksi 22 % alennuksen maksuusi. Lisäksi YEL-maksut ovat verovähennyskelpoisia. Muista siis vähentää ne joko henkilökohtaisessa tai yrityksesi verotuksessa.

YEL-työtulo vakuutuksen perustana

YEL-työtulo on arvio yrittäjänä tekemäsi työn rahallisesta arvosta. Voit ajatella sitä summana, jonka maksaisit toiselle henkilölle, jotta hän tekisi työsi. YEL-työtulosi tulisi siis olla vähintään sen verran kuin tekemästäsi työstä maksettaisiin palkkaa saman ammattitaidon omaavalle henkilölle vuositasolla. Työeläkeyhtiön tehtävä on vahvistaa yrittäjän työtulo vakuutuksen ottamisen yhteydessä. Huomioimme työtuloa vahvistaessamme yrityksesi liikevaihtoarvion, palkkatason toimialallasi, työskentelytuntiesi määrän sekä toimintasi mahdollisen kausiluonteisuuden.

Kokeile YEL-laskuria

YEL-laskurin avulla voit arvioida YEL-työtulosi vaikutusta eläke- ja sosiaaliturvasi tasoon sekä YEL-maksuun. Voit myös vertailla, miten eräkuukaudet ja maksuerien määrä vaikuttavat maksuun. Samalla näet, miten ikäsi ja mahdollinen aloittavan yrittäjän alennus näkyvät maksun määrässä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
Palvelusta vastaaKeskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
Päivitetty: 5.4.2022