suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Digi- ja väestötietovirasto

Vihkiminen sekä avioliiton rekisteröinti

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Samaa tai eri sukupuolta olevat kihlakumppanit vihitään avioliittoon Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa eli maistraatissa avioliittoasetuksen vihkikaavan mukaisesti. Maistraatissa vihkimisen voi toimittaa henkikirjoittaja tai julkinen notaari.

Ennen vihkimistä tutkitaan avioliiton esteet. Esteiden tutkintatodistus on annettava vihkijälle ennen vihkimistä. Vihkiparin täytyy todistaa henkilöllisyytensä vihkijälle ennen vihkimistä. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi 15 vuotta täyttänyttä todistajaa.

Digi- ja väestötietovirastossa toivomme, että te tuotte itse todistajat tilaisuuteen. Voimme järjestää todistajat virastostamme, jos ilmoitatte siitä varausta tehdessänne. Erittäin vaikean koronatilanteen takia pyydetään tuomaan paikalle vain välttämättömät 2 todistajaa eikä muita vieraita.

Rekisteröidyssä uskonnollisessa yhdyskunnassa, käräjäoikeudessa tai maistraatissa solmittu avioliitto rekisteröidään väestötietojärjestelmään vihkijän tekemän ilmoituksen perusteella.

Virka-aikana ja virkapaikalla suoritettava vihkiminen on maksutonta.

Toimi näin

Ajan vihkimiseen voi varata soittamalla, sähköpostitse, asiakaskäynnin yhteydessä tai varaamalla ajan sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Ennen avioliittoon vihkimistä on tutkittava avioliiton esteet. Esteiden tutkintatodistus on annettava vihkijälle ennen vihkimistä. Vihkiparin täytyy todistaa henkilöllisyytensä vihkijälle ennen vihkimistä.

Palvelu on maksuton.

Vihkiminen maistraatissa virka-aikana on maksutonta. Vihkimisestä virka-ajan ulkopuolella on sovittava erikseen vihkijän kanssa.

Vihkiminen maistraatin ulkopuolella virka-aikana tai vihkiminen virka-ajan ulkopuolella on maksullista. Lisäksi peritään vihkijän matkakustannukset.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaDigi- ja väestötietovirasto
Palvelusta vastaaDigi- ja väestötietovirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 19.1.2022