suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Mikkelin kaupunki

Vieraslajien torjunta

  • Palvelu
  • Mikkeli
  • Julkinen palvelu

Vieraslajit ovat ihmisen toiminnan seurauksena luontoon levinneitä lajeja, joista osa voi aiheuttaa mittavia haittoja. Vieraslajit leviävät herkästi ja kaventavat luonnon monimuotoisuutta. Vieraskasvilajien torjunnalle otollisinta aikaa on kevät ja alkukesä, jolloin hanakasti leviävät kasvilajit eivät ole vielä päässeet lisääntymään.

Laki velvoittaa pitämään kaikki vieraslajit kurissa ja huolehtimaan, etteivät ne pääse karkaamaan ympäristöön. Haitallisten vieraskasvilajien kasvattaminen on kokonaan kielletty. Näitä kasveja ovat muun muassa jättipalsami, komealupiini, jättiputki, monet tatarlajit ja keltamajavankaali. Myös kurtturuusu on haitallinen vieraslaji ja sen kasvatus on kiellettyä 1.6.2022 alkaen.

Mikkelissä kaupungin yleisillä alueilla vieraslajien torjuntatyötä tekevät monet eri tahot yhteistyössä. Panokset laitetaan haitallisten vieraskasvien eli jättiputken, jättipalsamin, komealupiinin ja kurtturuusun torjuntaan.

Mikkelissä yleisesti esiintyvän jättipalsamin ja komealupiinin ensisijaisia torjuntakohteita ovat luonnonsuojelualueet sekä niiden välitön läheisyys, vesistöjen, jokien ja purojen ranta-alueet sekä niityt. Kaupunkialueen useiden jokien ja lampien kosteat ja rehevät rannat tarjoavat otolliset kasvuolosuhteet varsinkin jättipalsamille.

Toimi näin

Vastuu vieraskasvilajien torjunnasta ja hävittämisestä on aina maa-alueen ja tontin omistajalla. Vieraslajien leviämistä voi ehkäistä omilla toimilla muun muassa välttämällä näiden lajien istuttamista, tunnistamalla kasvin leviämistapa ja huolehtimalla puutarhajätteen asianmukaisesta hävittämisestä. On myös syytä muistaa, että puutarhajätteen vieminen yleisille alueille on ehdottomasti kiellettyä.

Kaupungin alueilla havaitut jättiputkiesiintymät ovat torjunnan ja seurannan piirissä. Ilmoitukset kaupungin yleisillä alueilla havaituista jättiputkista voi vinkata sähköpostilla osoitteeseen puistot@mikkeli.fi tai puhelimitse 044 794 3220.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaViherpalvelut Hyvönen Oy
Palvelusta vastaaMikkelin kaupunki
Alue Mikkeli
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Mikkelin kaupunki
Päivitetty: 1.7.2021