suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Heinolan kaupunki

Vesi- ja jätevesilaskutus

  • Palvelu
  • Heinola
  • Julkinen palvelu

Heinolassa veden laskutus perustuu suurilta osin arviolaskutukseen. Laskutukset ovat arvioita, jotka tasataan mittarilukeman mukaan kerran vuodessa. Arviolasku tehdään tasauslukeman yhteydessä saadun vuosikulutusarvion perusteella. Heinolassa vesilaitos laskuttaa asunto- tai kiinteistöosakeyhtiöitä, jotka laskuttavat edelleen osakkaitaan. Pieniä kiinteistöjä laskutetaan joko kerran kuukaudessa, neljä kertaa vuodessa, puolen vuoden välein tai kerran vuodessa.

Lisäksi maksetaan perusmaksua, jolla katetaan osa laitoksen käyttö- ja pääomakustannuksista. Perusmaksu on kulutuksesta riippumatonta. Perusmaksun maksuperusteena on kulutuspisteen vesimittarin koko.

Vedenkuluttajien tulee ilmoittaa vesilaskutukseen kaikista vesi- ja jätevesilaskutukseen liittyvistä muutoksista kuten nimen-, osoitteen-, omistajan- tai kuluttajanmuutoksista tai veden käyttöön liittyvistä asioista kuten henkilömäärän muuttumisesta.

Yksityis- ja yritysasiakkaat voivat saada vesilaskunsa sähköisesti verkkolaskuina.

Toimi näin

Kiinteistön omistajalla tai haltijalla on velvollisuus ilmoittaa vesimittarin lukema, kun vesilaitos sitä tiedustelee.

Jos haluat laskutuksen todellisen kulutuksen mukaan, ilmoita vesimittarin lukema KulutusWebbiin Heinolan kaupungin verkkosivujen kautta tai vesihuoltolaitoksen toimistoon puhelimitse, sähköpostitse tai paikan päällä. Ilmoita vesimittarin lukema kuitenkin vähintään kerran vuodessa.

Kenelle ja millä ehdoin

Sinun tulee olla liittynyt vesi- ja viemäriverkostoon.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Vesilaitoksen toimittama talousvesi on maksullista. Asunto-osakeyhtiöissä vesi laskutetaan asukkailta yleensä kuukausittain. Pieniä kiinteistöjä, kuten omakotitaloja, voidaan laskuttaa muutaman kerran vuodessa. Puhtaan veden hintaan vaikuttavat vedenoton, veden käsittelyn ja jakeluverkoston kustannukset.

Veden kulutusta mitataan kiinteistökohtaisilla vesimittareilla.

Myös jäteveden käsittely on maksullista. Hinta muodostuu viemäriverkoston ja jäteveden käsittelyn kustannuksista. Jäteveden käsittely on tavallisesti kalliimpaa kuin puhtaan veden osto. Sako- ja umpikaivolietteiden ja esimerkiksi kanaloiden pesuvesien käsittelymaksut ovat korkeampia kuin tavanomaisen talousjäteveden käsittelymaksut.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHeinolan kaupunki
Palvelusta vastaaHeinolan kaupunki
Alue Heinola
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Heinolan kaupunki
Päivitetty: 12.6.2020