suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Varhaiskasvatuksen vuorohoito

 • Palvelu
 • Rovaniemi
 • Julkinen palvelu

Jos vanhemmat ovat vuorotyössä tai heidän opiskelunsa ajoittuu iltaan, voivat vanhemmat hakea lapselleen varhaiskasvatuspaikkaa vuorohoidosta.

Vuorohoito ei kuulu subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden piiriin. Lapsi on oikeutettu vuorohoitoon, mikäli hoidon tarve on arkisin ja/tai viikonloppuisin klo 18–6.00. Perusteena vuorohoidolle on vanhempien työstä tai opiskelusta johtuva säännöllinen tarv ...

Toimi näin

Varhaiskasvatuspaikan hakeminen:

 • Hae varhaiskasvatuspaikkaa uudelle toimintavuodelle (1.8.-31.7.) helmikuun loppuun mennessä. Tarvittaessa voit hakea paikkaa myös toimintavuoden aikana.
 • Tee varhaiskasvatuspaikkahakemus sähköisessä asioinnissa helmikuun loppuun mennessä. Jos varhaiskasvatuspaikan tarve ilmenee toimintavuoden aikana, tee hakemus viimeistään 4 kuukautta ennen aloitusta. Kiireellisissä tapauksissa työn tai opiskelun alkamisen vuoksi on hakemus jätettävä viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee varhaiskasvatuspaikan. Tee jokaiselle lapselle oma hakemus. Mikäli lapsesi ei tarvitsekaan varhaiskasvatuspaikkaa, peru hakemus sähköpostilla varhaiskasvatus.palveluohjaus@rovaniemi.fi.
 • Toimita tuloselvitykset varhaiskasvatuksen asiakasmaksun määrittämistä varten sähköpostiisi tulevan pyynnön mukaisesti 14 vuorokauden sisällä. Huolehdi, että asiakastiedoissa on oikea sähköpostiosoite. Mikäli et toimita tuloselvitystä, peritään varhaiskasvatuksesta korkein maksu. Lue tarkemmin asiakasmaksuista Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut -ohjeistuksesta.
 • Toimita palveluohjaukseen Työnantajan todistus vuorotyöstä -lomake.

Varhaiskasvatuspaikan vastaanottaminen:

 • Varhaiskasvatuspaikasta pyritään ilmoittamaan perheille viimeistään kaksi viikkoa ennen hoidon alkamista. Jos ette ota varhaiskasvatuspaikkaa vastaan, peru se päätöksessä olevan ohjeen mukaisesti.

Työnantajan todistus vuorotyöstä

 • Toimita lomake päiväkotiin vähintään toimintavuosittain.

Siirron haku vuorohoitoyksikköön varhaiskasvatustarpeen muuttuessa vuorohoitoperusteiseksi:

 • Tee sähköinen siirtohakemus, jos lapsellasi on jo varhaiskasvatuspaikka ja tarvitset lapselle siirron vuorohoitoyksikköön. Toimita palveluohjaukseen Työnantajan todistus vuorotyöstä -lomake. Siirtoa voit hakea ympäri vuoden.

Siirron haku vuorohoitoyksiköstä päiväyksikköön vuorohoitotarpeen loppuessa:

 • Tee sähköinen siirtohakemus.

Varhaiskasvatuspaikan irtisanominen:

 • Kunnallinen varhaiskasvatus: Irtisano varhaiskasvatuspaikka Edlevossa tai Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen muutos- ja irtisanomislomakkeella.
 • Irtisanomista ei voi tehdä takautuvasti.

Kenelle ja millä ehdoin

Voitte hakea lapsellenne vuorohoitopaikkaa, jos käytte vuorotyössä tai opiskelette iltaisin.

Varhaiskasvatuksen vuorohoitoa voi saada lapsi, joka ei ole vielä oppivelvollinen. Myös oppivelvollisuusikäinen voi saada varhaiskasvatusta, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat eikä hoitoa voi muuten järjestää.

Tausta ja lainsäädäntö

Lapsi voi saada vuorohoitopaikan silloin, kun hänen vanhempansa tai muu huoltajansa tekee vuorotyötä tai opiskelee iltaisin. Vuorohoidossa lapsi osallistuu varhaiskasvatukseen esimerkiksi iltaisin, öisin, viikonloppuisin tai arki- ja juhlapyhinä.

Varhaiskasvatuksen vuorohoito järjestetään päiväkodissa tai perhepäivähoidossa.

Palvelun toteuttaa

Rovaniemen kaupunki

Palvelusta vastaa

Rovaniemen kaupunki
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 28.7.2023