suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lopen kunta

Varhaiskasvatuksen erityisopetus

  • Palvelu
  • Loppi
  • Julkinen palvelu

Lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen tukeminen on osa varhaiskasvatuksen perustehtävää. Varhaiskasvatuksen tukitoimilla edistetään lapsen suotuisaa kehitystä. Mahdolliset tukitoimet aloitetaan heti tuen tarpeen ilmaannuttua. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja (VEO) on varhaiskasvatuksen työntekijä, joka tukee henkilökuntaa osallistumalla lapsiryhmien toimintaan. Hän voi olla mukana sekä yksittäisten lasten että ryhmien tuen tarpeen arvioinnissa, tukitoimien suunnittelussa ja seurannassa. VEO konsultoi henkilöstöä sekä tekee yhteistyötä lasten huoltajien kanssa. VEO toimii osana laajaa varhaiskasvatuksen yhteistyöverkostoa.

Toimi näin

Lapsen mahdollinen tuen tarve selvitetään varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa. Työhön voi vanhempien ja henkilöstön lisäksi osallistua esim. psykologi, puheterapeutti tai toimintaterapeutti.

Kun jokin asia lapsen kehityksessä askarruttaa, voidaan sitä pohtia yhdessä monialaisessa oppilashuollon asiantuntijaryhmässä (OHR). Ryhmään voivat kuulua lapsen huoltajien lisäksi lapsen ryhmän opettaja, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, päiväkodinjohtaja, psykologi, terveydenhoitaja, sosiaalityöntekijä sekä muut mahdolliset yhteistyötahot.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Joissain tapauksissa erityisvarhaiskasvatus voi olla maksutonta.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos lapsenne tarvitsee erityistä hoitoa ja kasvatusta fyysisen syyn tai tietoihin, taitoihin, tunne-elämään tai sosiaaliseen kehitykseen liittyvän syyn takia, kunta pyrkii löytämään lapselle sopivan hoitopaikan.

Erityisvarhaiskasvatus voi olla eriytettyä pienryhmätoimintaa tai osa muuta päiväkoti- ja varhaiskasvatustoimintaa. Erityisvarhaiskasvatuksessa on usein mukana erityislastentarhanopettaja. Erityisvarhaiskasvatuksessa voidaan tehdä monialaista yhteistyötä terveydenhoitajien, terveyskeskuspsykologien, sosiaalityöntekijöiden, musiikkiterapeuttien, toimintaterapeuttien, puheterapeuttien, perheneuvolan, lastenpsykiatrian ja koulun kanssa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLopen kunta
Palvelusta vastaaLopen kunta
Alue Loppi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Lopen kunta
Päivitetty: 17.3.2020