suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Vapautus vesi- ja viemäriverkostoon liittymisestä

  • Palvelu
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi hakemuksesta myöntää kiinteistölle vapautuksen vesi- ja viemäriverkkoon liittymisvelvollisuudesta. Vapautus voidaan myöntää määräaikaisena tai toistaiseksi voimassaolevana.

Toimi näin

Hae vapautusta vapaamuotoisella perustellulla hakemuksella. Liitä hakemukseen sijaintikartta, asemapiirros, josta ilmenee talousvedenottopaikka ja jätevesijärjestelmän sijainti, selvitys jätevesien käsittelystä, selvitys talousvedennakinnasta ja talousveden laadusta.

Jätä hakemus ympäristövalvonnan toimipisteeseen tai kaupungin kirjaamoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Vapautus liittämisvelvollisuudesta myönnetään jos vesihuoltolain mukaiset vapauttamisen edellytykset täyttyvät.

Tausta ja lainsäädäntö

Kiinteistöjen tulee pääsääntöisesti liittyä kunnan tai kuntayhtymän vesihuoltolaitoksen vesi- ja viemäriverkkoihin. Velvoite koskee erityisesti asemakaava-alueen kiinteistöjä. Kunnan ympäristöviranomainen voi hakemuksesta myöntää rakennettavalle kiinteistölle vapautuksen liittymisestä vesi- tai viemäriverkkoon.

Vapautuksen voi saada, jos liittyminen verkostoon muodostuisi kohtuuttoman kalliiksi tai vaikeaksi, jos palveluiden tarve on erittäin vähäinen tai vapautukseen on muuten erityinen syy. Vapauttaminen ei saa vaarantaa alueen asianmukaista vesihuoltoa. Kiinteistöllä pitää olla myös käytettävissään riittävästi asianmukaista talousvettä.

Vapautuksen saajan on huolehdittava kiinteistön jätevesien johtamisesta pois ja käsittelemisestä ympäristönsuojelulain vaatimusten mukaisesti. Yleensä kiinteistöllä pitää olla oma saostus- tai umpisäiliö tai muu ratkaisu, joka täyttää lain vaatimukset.

Palvelun toteuttaa

Rovaniemen kaupunki

Palvelusta vastaa

Rovaniemen kaupunki
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 20.11.2023