suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Vanhemmuuden tunnustaminen ja selvittäminen

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lapsen äiti on se, joka on synnyttänyt lapsen. Kun lapsi on syntynyt synnyttäneen äidin ja tämän aviomiehen avioliiton aikana, aviomies on lapsen isä. Muissa tilanteissa vanhemmuuden vahvistaminen edellyttää toimia lapsen vanhemmilta ja viranomaisilta.

Vanhemmuus voidaan tunnustaa ennen tai jälkeen lapsen syntymän. Suurin osa vanhemmuuden tunnustamisista voidaan tehdä raskausaikana neuvolassa.

# ...

Toimi näin

Voit tunnustaa vanhemmuuden äitiysneuvolassa raskauden puolivälin jälkeen. Varatkaa sopiva aika äitiysneuvolaan terveydenhoitajalta käyntinne yhteydessä. Ota vanhemmuuden selvittämiskäynnille mukaan virallinen henkilöllisyystodistus. Lisätietoja saat tarvittaessa neuvolanne terveydenhoitajalta.

Lastenvalvoja on yhteydessä avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen äitiin. Mikäli asiakkaan äidinkieli on muu kuin suomi, tilaamme tulkin vastaanotolle. Ilmoitathan tulkin tarpeesta. Tarvittaessa käänny lastenvalvojan puoleen ottamalla yhteyttä puhelimitse lastenvalvojaan. Löydät yhteystiedot lastenvalvojalle lastenvalvojapalveluiden asiointikanavista.

Kenelle ja millä ehdoin

Jollei vanhemmuutta ole tunnustettu ennen lapsen syntymää äitiysneuvolassa tai lastenvalvojan luona, vanhemmuuden selvittää hyvinvointialueesi lastenvalvoja. Ennen kuin sinut voidaan vahvistaa lapsen isäksi tai toiseksi äidiksi, tulee vanhemmuus tunnustaa. Vanhemmuuden vahvistaa digi- ja väestötietovirasto.

Äitiyden selvittäminen on tarkoitettu niille äideille, jotka ovat antaneet yhdessä suostumuksensa hedelmöityshoitoon 1.4.2019 jälkeen.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 1.11.2023