suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Vanhemmuuden selvittäminen

  • Palvelu
  • 18 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla isyys voidaan vahvistaa tai todentaa. Isyyden selvittää lastenvalvoja.

Toimi näin

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla isyys voidaan vahvistaa tai todentaa. Isyyden selvittäminen tehdään äitiysneuvolassa tai lastenvalvojalla.

Kenelle ja millä ehdoin

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla isyys voidaan vahvistaa tai todentaa. Isyyden selvittää lastenvalvoja.

Tausta ja lainsäädäntö

Vanhemmuuden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tietoja, joiden nojalla lapselle voidaan vahvistaa tai todentaa isä tai toinen äiti. Ennen kuin toinen vanhemmuus voidaan vahvistaa, se tulee tunnustaa.

Lapsen äiti on se, joka on synnyttänyt lapsen. Jos äiti on miehen kanssa avioliitossa, kun lapsi syntyy, aviomies on automaattisesti lapsen isä. Näin on myös silloin, jos lapsi syntyy hedelmöityshoitojen avulla.

Jos synnyttävä äiti ei ole avioliitossa miehen kanssa, toisen vanhemman vanhemmuus täytyy tunnustaa ja vahvistaa erikseen. Myös toisen äidin täytyy tunnustaa vanhemmuus, vaikka äidit olisivat keskenään avioliitossa.

Vanhemmuuden voi tunnustaa jo raskausaikana äitiysneuvolassa terveydenhoitajalle tai kätilölle. Vanhemmuuden voi tunnustaa myös hyvinvointialueen lastenvalvojalla. Synnyttävän äidin tulee olla paikalla äitiysneuvolassa tai lastenvalvojalla, kun toinen vanhempi tunnustaa vanhemmuutensa. Molemmilla täytyy olla mukana voimassa olevat henkilöllisyystodistukset. Jos tunnustat vanhemmuuden lastenvalvojalla, tarvitsette mukaanne todistuksen raskaudesta.

Kun lapsi on syntynyt, Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa toisen vanhemman vanhemmuuden.

Jos et ole tunnustanut vanhemmuuttasi raskauden aikana, voit tunnustaa vanhemmuutesi lapsen syntymän jälkeen hyvinvointialueen lastenvalvojalla.

Palvelun toteuttaa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 6.4.2023