suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Vammaisten asumispalvelut

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Vammaisille henkilöille järjestetään ympärivuorokautista palveluasumista, asumisen tukea kotiin ja asumiskokeilua.

  • Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa saat ohjausta ja apua kaikkina vuorokauden aikoina
  • Asumisen tukea saat esimerkiksi henkilökohtaisen avun, asumisen tuen työntekijöiden, sosiaalihuoltolain mukaisen kotipalvelun tai kotihoidon avulla. Näitä palveluja on mahdollista myös yhdi ...

Toimi näin

Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa vammaispalveluihin liittyen, ota ensisijaisesti yhteyttä Pirkanmaan Kotitoriin puhelimitse, sähköpostitse tai chat-palvelussa.

Jos olet jo palveluiden piirissä, voit olla yhteydessä sähköpostitse asuinkuntasi vammaispalveluihin. Sähköpostiosoitteen löydät vammaispalvelujen toimistojen yhteystiedoista.

Asumispalvelujen tarve ja asiakkaalle sopiva asumismuoto arvioidaan asiakkaan ja hänen edustajansa luvalla vammaispalvelujen SAS-työryhmässä (Selvitä-Arvioi-Sijoita-työryhmä). SAS-työryhmä arvioi oikeuden vammaispalvelujen asumispalveluun sekä päättää mitä vammaispalvelujen asumispalvelua tarjotaan.

Täytä tulostettava hakemus ja varallisuuden selvittäminen asumispalveluja varten.

Kenelle ja millä ehdoin

Voit olla oikeutettu asumispalveluihin, mikäli et vammasi vuoksi selviydy itsenäisesti ja tarvitset apua arjessa selviytymiseen.

Asumispalveluja ei ole kuitenkaan tarkoitettu tilanteeseen, jossa sinulla on laitoshoidon tarve. Toiveesi ja palvelutarpeesi selvitetään yhdessä vammaispalvelun ammattihenkilön kanssa.

Tausta ja lainsäädäntö

Palveluasumista järjestetään vaikeavammaisille henkilöille, jotka vammansa tai sairautensa vuoksi tarvitsevat toisen henkilön apua päivittäisistä toiminnoista suoriutumisessa jatkuvasti, vuorokauden eri aikoina tai muutoin erityisen runsaasti. Palveluasumista ei järjestetä hyvin vaikea- ja monivammaisille henkilöille, joiden vamman tai sairauden takia tarvittavaa riittävää huolenpitoa ei ole mahdollista turvata avohuollon toimenpitein. Tällöin palvelu tulee järjestää muulla tavoin.

Palveluasumiseen kuuluu asunto, joka voi olla henkilön oma asunto, palvelutalon asunto tai ryhmäasumisen tai hajautetun asumisen ratkaisu. Palveluasumiseen sisältyvät myös asumiseen ja arjesta selviytymiseen liittyvät välttämättömät palvelut, kuten liikkumisesta, pukeutumisesta, siivouksesta ja lääkityksestä huolehtiminen. Nämä palvelut voidaan järjestää esimerkiksi henkilökohtaisena apuna, kotihoitona ja -sairaanhoitona.

Palveluasumisen mahdollistamiseksi asuntoon voidaan tehdä muutostöitä tai hankkia erilaisia laitteita, kuten turvapuhelin. Henkilön on saatava asumisen tueksi riittävästi palveluja ja muuta tukea.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 11.4.2024