suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Uimaveden laadun valvonta

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Laukaan kunta
Alue: Laukaa
Palvelun kieli: suomi

Laukaan ympäristöterveydenhuolto valvoo säännöllisesti näytteenotoin yleisten uimarantojen ja talviuintipaikkojen veden laatua uimakauden aikana sekä uimahallien uimaveden laatua Laukaassa, Äänekoskella ja Konnevedellä (ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue). Uimakausi uimarannoilla kestää kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun.

Uimavesien laadun valvonta noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön asetuksia ja laadun arviointi perustuu kahden suolistoperäistä saastumista kuvaavan mikrobiologisen muuttujan (suolistoperäiset enterokokit ja Escherichia coli-bakteeri) valvontatutkimustuloksiin. Jos näytetuloksen toimenpideraja ylittyy, otetaan lisänäyte sekä arvioidaan syytä ja mahdollista terveyshaittaa.

Myös sinileviä seurataan uimarannoilta näytteenoton yhteydessä aistinvaraisesti. Sinileväpitoinen vesi voi aiheuttaa mm. kuumetta sekä nielun, silmien ja hengitysteiden ärsytystä. Lisäksi monet sinilevät tuottavat haitallisia maksa-, hermo- ja solumyrkkyjä. Ravinne- ja sääolosuhteet vaikuttavat suuresti sinilevien ja toksiinien esiintymiseen vedessä.

Uimahallien uimaveden laatua valvotaan säännöllisesti valvontatutkimusohjelman mukaisesti otettavin vesinäyttein. Uimaveden laatuvaatimukset ja valvontatiheys määräytyvät sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaisesti.

Talviuintipaikkojen uimaveden laatua tarkkaillaan kerran talviuintikauden aikana. Säännöllisissä tutkimuksissa uimavedestä määritetään suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli – bakteerien pitoisuudet.


Toimi näin

Lisätietoja saat ympäristöterveydenhuollon verkkosivuilta sekä terveystarkastajalta puhelimitse tai sähköpostilla.


Palvelun toteuttaa: 
Laukaan kunta