suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio TE-toimisto

Työvoimakoulutus

 • Palvelu
 • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
 • Julkinen palvelu

Työvoimakoulutus on TE-palveluiden hankkimaa koulutusta, joka suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä koulutusta järjestävien oppilaitosten kanssa. Työvoimakoulutuksen lisäksi voit hakea Rekry-, Täsmä- tai MuutosKoulutukseen. Ne toteutetaan TE-palveluiden ja työnantajien yhteistyönä.

Työvoimakoulutus tarjoaa ammatillisia valmiuksiasi ja työllistymistäsi edistävää koulutusta. Se voi olla

 • peru ...

Toimi näin

Haussa olevat työvoimakoulutukset näet TE-palveluiden Haussa oleva työvoimakoulutus -verkkopalvelusta. Samalla sivustolla voit myös ottaa käyttöösi Koulutusvahdin, jolla saat sähköpostiisi tiedot uusista alkavista työvoimakoulutuksista.

Miten haen koulutukseen?

Hae työvoimakoulutukseen Oma asiointi -verkkopalvelussa.

Ellet voi käyttää verkkoasiointia, voit hakea koulutukseen Hakemus työvoimakoulutukseen -lomakkeella.

Tutustu huolellisesti sinua kiinnostavan koulutuksen pääsyvaatimuksiin ennen kuin jätät hakemuksesi.

Jos olet työtön, voit hakea TE-toimistosta tai kuntakokeilusta korvausta matka- ja yöpymiskustannuksista silloin, kun matkustat

 • työvoimakoulutuksen valintatilaisuuteen tai soveltuvuuskokeeseen tai
 • käynnille oppilaitokseen ennen työvoimakoulutuksen aloittamista, jos vammasi tai sairautesi edellyttää tutustumista oppilaitoksen esteettömyyteen ja soveltuvuuteen.

Jos olet kuntakokeilun asiakas, saat ohjausta työvoimakoulutuksiin hakeutumiseen kotikunnastasi. TE-toimisto hoitaa kuitenkin edelleen työvoimakoulutusten haastattelut ja opiskelijavalinnat. Kuntakokeilu päättää mahdollisten matka- ja yöpymiskustannusten korvaamisesta sekä harkinnanvaraisesta kulukorvauksesta.

Kenelle ja millä ehdoin

Koulutukseen valitaan ensisijaisesti työttömiä tai henkilöitä, joiden työt ovat loppumassa. Voit kuitenkin tulla valituksi, vaikka olisit työssä tai yrittäjä, jos koulutuksen todetaan edistävän työllistymistäsi nykyisessä työssäsi tai tukevan alan vaihtoa. Koska työvoimakoulutukset ovat aikuiskoulutusta, alle 20-vuotiaat pääsevät niihin harvoin.

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitsee valintaryhmä, johon kuuluu TE-palveluiden asiantuntijoita ja koulutuksen järjestäjän edustaja. Silloin kun työnantaja on mukana koulutuksen suunnittelussa ja rahoittamisessa, osallistuu valintoihin myös työnantajan edustaja. Tarvittaessa voidaan käyttää myös muita asiantuntijoita.

Valinta tehdään hakemusten, haastattelujen ja mahdollisten soveltuvuuskokeiden perusteella. Koulutuksen alussa voi olla myös kartoitusjakso, jonka jälkeen vain osa opiskelijoista jatkaa opiskelua.

Valinnassa kannattaa huomioida seuraavat asiat.

 • TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan täytyy todeta, että sinulla on koulutustarve.
 • Opiskelijoiksi valitaan henkilöitä, jotka soveltuvat koulutukseen ja sen tavoitteena olevaan työhön. Soveltuvuus määritellään kyseisen ammattialan tai ammatin edellyttämien taitojen, ominaisuuksien ja terveydellisten vaatimusten perusteella.
 • Kiinnostuksesi ja motivaatiosi opiskeluun ovat tavoitteiden saavuttamisen kannalta tärkeitä, minkä vuoksi niistä tulee kertoa hakemuksessa.
 • Valinnassa arvioidaan myös aikaisempaa koulutustasi ja työkokemustasi sekä sitä, millainen vaikutus koulutuksella on työllistymiseesi.
 • Osa koulutuksista on suunniteltu etukäteen rajatuille kohderyhmille, kuten pitkään työttömänä olleille, maahanmuuttajille tai tietylle ikäryhmälle.

Valinnasta tiedottaminen

Opiskelijavalinnoista vastaava TE-toimisto ilmoittaa valintapäätöksestä hakijoille kirjeellä yleensä noin kuukauden kuluessa siitä, kun koulutuksen hakuaika on päättynyt. Voit seurata tilanteen etenemistä Oma asiointi -verkkopalvelussa.

Jos sinut valitaan työvoimakoulutukseen, saat koulutuksen järjestäjältä yleensä erillisen kutsun koulutukseen. Kutsussa kerrotaan tarkemmat tiedot koulutuksen alkamisesta ja muista järjestelyistä.

Palvelun toteuttaa

TE-toimisto

Muut vastuuorganisaatiot

Pohjois-Savon TE-toimisto, Hämeen TE-toimisto, Varsinais-Suomen TE-toimisto, Pohjanmaan TE-toimisto, Keski-Suomen TE-toimisto, Kaakkois-Suomen TE-toimisto, Uudenmaan TE-toimisto, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto, Lapin TE-toimisto, Pohjois-Karjalan TE-toimisto, Etelä-Savon TE-toimisto, Pirkanmaan TE-toimisto, Kainuun TE-toimisto, Satakunnan TE-toimisto

Palvelusta vastaa

TE-toimisto
Tekstistä vastaa: TE-toimisto
Päivitetty: 9.8.2023