suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Karkkilan kaupunki

Työväenopisto

  • Palvelu
  • Karkkila
  • Julkinen palvelu

Kansalaisopisto-opetusta tarjoaa Karkkilan kaupungissa Karkkilan työväenopisto, joka on kaupungin ylläpitämä aikuisoppilaitos. Karkkilan työväenopisto on toiminut vuodesta 1925 alkaen yleissivistävää opetusta antavana aikuisoppilaitoksena. Opiston perustehtävänä on tarjota paikkakunnan aikuisille ja nuorille erilaisia opiskelu- ja harrastusmahdollisuuksia. Työväenopisto antaa vuosittain opetusta n. 5600-5800 oppituntia 130-150 kurssilla. Opiskelijoita on n. 1500-1600 (eri ihmistä) ja osallistujia n. 2300-2500 vuosittain.

Vapaan sivistystyön oppilaitoksena Karkkilan työväenopisto on kaikille avoin oppilaitos, joka vaikuttaa myönteisesti toimintaympäristöönsä elinikäisen oppiminen perusteiden mukaan. Opiston tehtävänä on sekä valmentaa että tukea ihmisiä ja yhteisöjä oppimaan ja siten selviytymään jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Työväenopiston palvelut ovat laadukkaita, edullisia sekä helposti saatavilla ja ne pyritään toteuttamaan asiakkaiden toiveiden mukaan.

Työväenopisto toimii opistotalossa yhdessä musiikkikoulun kanssa. Opiston kutomo on piharakennuksessa samassa osoitteessa. Lisäksi opetusta annetaan useassa eri toimipisteessä eri puolilla Karkkilaa.

Koko lukuvuoden mittaisilla kursseilla opetus käynnistyy syyskuun alussa. Työväenopiston kurssiohjelma julkaistaan paperisena elokuun alussa, jonka jälkeen se löytyy paperisena työväenopistolta, kaupungintalon Serveristä, kirjastosta sekä Kahvila Puustinnasta ja Käsityökahvilasta. PDF-muodossa ohjelmaan voi tutustua työväenopiston nettisivuilla. Kurssitarjonta löytyy myös netistä.

Toimi näin

Kurssiohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät opiston verkkosivuilta.

Työväenopiston kursseille ilmoittaudutaan ennakkoon, joko sähköisen ilmoittautumissivuston kautta tai puhelimitse, ellei kurssikuvauksessa toisin mainita. Ilmoittautumisen yhteydessä saat vahvistuksen ilmoittautumisestasi. Jos kurssi on jo täynnä, voit saada varapaikan. Ota muistiin ilmoittautumisnumero, jota käyttämällä voit myöhemmin tarkistaa, mille kursseille olet ilmoittautunut. Samalla kerralla voit ilmoittautua useammillekin kursseille. Kursseista ei lähetetä ilmoittautuneille muuta informaatiota eikä opetusmateriaalia ennen kurssin alkua. Opistosta otetaan yhteyttä vain, jos kurssi peruuntuu tai olet saanut opiskelijapaikan varasijalta.

Ilmoittautuminen on sitova ja ilmoittautuessaan opiskelija sitoutuu maksamaan kurssimaksun. Kurssin voi veloituksetta peruuttaa viikkoa (7 päivää) ennen kurssin alkua ottamalla yhteyttä opiston toimistoon. Mikäli peruutus tulee tämän jälkeen, peritään kurssimaksu kokonaan. Sairauden perusteella kurssin voi peruuttaa veloituksetta. Sairastumisen takia tehtävä peruutus on kuitenkin ilmoitettava opistolle heti, viimeistään sairastumista seuraavan viikon aikana.

Huom. kurssilta ilmoittamatta poisjääminen tai laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus. Mikäli kurssi peruuntuu ja opiskelija on jo ehtinyt maksaa kurssimaksun, palautetaan maksu opiskelijalle. Kurssimaksuista päättää vapaa-ajanlautakunta sekä joiltain osin opiston rehtori.

Kenelle ja millä ehdoin

Kansalaisopistot ovat avoimia kaikille.

Karkkilan työväenopisto on kaikille avoin oppilaitos. Opisto on aikuisoppilaitoksena tarkoitettu lähinnä aikuisille, mutta monissa aineissa opetus soveltuu hyvin myös nuorille ja kouluikäisille lapsille. Myös muiden kuntien asukkailla on oikeus osallistua opetukseen.

Kurssin alkamisen edellytyksenä on, että ilmoittautuneita on riittävä määrä. Kurssi toteutetaan, mikäli sinne on ilmoittautunut viikkoa ennen kurssin alkua minimimäärä opiskelijoita. Minimimäärä on yleensä 7, liikuntaryhmissä 9. Karkkilan työväenopisto tiedottaa kurssien peruutuksista, mutta ei muistuta alkamisesta.

Palvelu on maksullinen.

Kurssit maksetaan kotiin lähetettävällä laskulla, käteismaksulla, Smartumin liikunta- ja kulttuuriseteleillä, virikeseteleillä tai sporttipassilla. Mikäli opiskelija haluaa maksaa kurssin käteisellä, seteleillä tai sporttipassilla, tulee maksu suorittaa kolmen ensimmäisen viikon aikana opiston toimistoon. Mikäli opiskelijalla on maksamattomia kurssimaksuja edelliseltä lukuvuodelta, hänellä on opinto-oikeus työväenopistoon vasta kun edelliset maksut on suoritettu.

Tausta ja lainsäädäntö

Kansalaisopistot tarjoavat mahdollisuuksia omaehtoiselle oppimiselle ja kansalaisvalmiuksien kehittämiselle. Useimmiten opiskelu kansalaisopistossa ei tähtää tutkinnon suorittamiseen, vaan opiskelijan monipuoliseen kehittymiseen, elinikäiseen oppimiseen, hyvinvointiin ja aktiiviseen kansalaisuuteen.

Osa kansalaisopistoista järjestää myös opetussuunitelmaan perustuvaa taiteen perusopetusta. Opistot tarjoavat myös avointa yliopisto-opetusta. Kansalaisopistoja ylläpitävät kunnat, kuntayhtymät, yhdistykset, säätiöt tai yhteisöt opetus- ja kulttuuriministeriön luvalla. Ylläpitäjät päättävät opetuksen sisällöstä itsenäisesti. Usein opetus keskittyy kädentaitoihin ja harrastuksiin, kieliin ja taideaineisiin. Opetus on tyypillisesti ryhmäopetusta iltaisin tai viikonloppuna. Opetus voi olla lähi- tai etäopetusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKarkkilan kaupunki
Palvelusta vastaaKarkkilan kaupunki
Alue Karkkila
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Karkkilan kaupunki
Päivitetty: 13.1.2022