suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vaasan kaupunki

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP)

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) on kunnan, TE-toimiston ja Kelan yhteistoimintamalli, joka palvelee pidempään työttömänä olleita henkilöitä.

Yhteispalvelun tarkoituksena on yhdessä työttömän henkilön kanssa arvioida, mitä palveluja hän tarvitsee työllistymisen tueksi, suunnitella tarkoituksenmukaiset palvelut sekä seurata niiden etenemistä. Tavoitteena on edistää työttömän henkilön työllistymistä tarjoamalla hänen palvelutarpeensa mukaisia julkisia työvoimapalveluja sekä sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluja.

Asiakkuus alkaa alkukartoituksella, joka tehdään yhdessä työttömän henkilön, kunnan sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan ja TE-toimiston asiantuntijan kanssa.

Kartoitusjakson päätteeksi tehdään monialainen työllistymissuunnitelma, jossa sovitaan henkilön palvelutarpeen mukaisista palveluista. Suunnitelmaa seurataan ja sitä päivitetään tilanteen mukaan.

Suunnitelmassa sovitut palvelut voivat olla julkisia työvoimapalveluja sekä sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluja.

Uudet asiakkaat monialaiseen yhteispalveluun ohjautuvat TE-toimiston, kunnan sosiaalitoimen tai Kelan kautta. Asiakas voi myös itse hakeutua TYP-asiakkaaksi ottamalla yhteyttä oman kunnan sosiaalitoimeen tai TE-toimiston asiantuntijaan.

Asiakkuus päättyy, kun tarvetta yhteispalveluun ei enää ole.

Vaasan seudun ja Suupohjan alueen kunnat Isokyrö, Laihia, Kaskinen, Kristiinankaupunki, Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Vaasa ja Vöyri sekä Pohjanmaan TE-toimisto ja Kela ovat solmineet yhteistyösopimuksen monialaisen yhteispalvelun järjestämisestä. Monialaisen yhteispalvelun palvelut toteutetaan osana jokaisen kunnan omaa toimintaa. Alueen verkostossa toimii TYP-koordinaattori, jonka tehtävänä on vastata ja kehittää koko verkoston toimintaa.

Toimi näin

Asiointi Vaasan seudun ja Suupohjan alueen monialaisessa yhteispalvelussa tapahtuu ajanvarauksella omasta kunnasta tai TE-toimistosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Henkilö siirtyy yhteispalvelun asiakkaaksi, jos hänen työllistymisensä edellyttää TE-toimiston, kunnan ja Kelan palvelujen yhteensovittamista.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVaasan kaupunki
Palvelusta vastaaVaasan kaupunki
Alue Isokyrö, Kaskinen, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Laihia, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Vaasa, Vöyri
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Vaasan kaupunki
Päivitetty: 3.9.2020