suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lomituspalvelut Keuruun paikallisyksikkö

Turkistuottajien lomituspalvelut

  • Palvelu
  • 20 kuntaa
  • Julkinen palvelu

YEL-vakuutetut ja EVL-piiriin kuuluvat turkistuottajat voivat hakea lomituspalveluja Turkistuottajien lomituspalvelulain (LTL) mukaisesti. MYEL:in piirissä olevat turkistuotantoa harjoittavat yrittäjät hakevat lomituspalvelunsa Maatalousyrittäjien lomituspalvelulain (LPL) mukaisesti. Turkistuottajalla ei ole kuitenkaan ehdotonta oikeutta käyttää lomituspalveluja. Koska turkistuottajien lomituspalvelulaille on asetettu siirtomääräraha, voidaan palveluja järjestää vain sen verran kuin määrärahaa riittää. Turkistuottajalla on LTL:n mukaan mahdollisuus pitää 18 päivää vuosilomaa ja hakea lisäksi 120 tuntia maksullista lisävapaata (v. 2019).

Turkistuottaja voi valita, käyttääkö hän kunnallista lomituspalvelua vai järjestääkö lomitukset itse, valinta on tilakohtainen. Itse järjestetystä lomituksesta kunta maksaa korvauksen palvelun tuottajalle. Lomituspalvelujen tuottajan tulee olla ennakkoperintärekisterissä.

Toimi näin

Hae kirjallisesti oikeutta turkistuottajan lomituspalveluihin lomituspalveluita järjestävästä paikallisyksiköstä. Tee seuraavaa vuotta koskeva hakemus lokakuun loppuun mennessä. Tee hakemus lomakkeella Tilakohtainen turkistuottajan lomituspalveluhakemus. Hae samalla tavalla oikeutta lomituspalveluihin, jos järjestät lomituspalvelusi itse.

Kun olet järjestänyt lomituksen, hae korvausta viimeistään lomituksen alkamista seuraavan kalenterikuukauden loppuun mennessä lomakkeella Turkistuottajan itse järjestetyn lomituksen korvaushakemus.

Itse järjestettävän lomituksen hakemuksen mukaan tulee liittää kopio laskusta.

Palauta hakemuksesi Keuruun paikallisyksikköön osoitteella:

Keuruun kaupunki, lomituspalvelut

Multiantie 5

42700 Keuruu

tai johonkin lomituspalvelujen toimipisteistä.

Lomitusohjaajien ja muun henkilöstön yhteystiedot sekä lomitusohjaajien vastuualueet löydät Keuruun paikallisyksikön verkkosivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Oikeus turkistuottajan lomituspalveluihin on turkistuottajalla, jolla on lakisääteinen yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus. Turkistilan pitää olla verotettu elinkeinotoiminnan verottamisesta annetun lain (EVL) mukaan, ja turkiseläimiä pitää olla vähintään 6 kotieläinyksikköä.

Lomituspalveluja voidaan järjestää sellaisille turkistuottajille, jotka ovat sidoksissa turkiseläinten päivittäiseen hoitotyöhön.

Vuosiloma on turkistuottajalle maksutonta, mutta lisävapaa on maksullista.

Kulloinkin voimassa olevat maksut löydät Melan sivuilta: https://www.mela.fi/fi/maatalouslomitus/turkistuottajien-lomituspalvelut

Tausta ja lainsäädäntö

Turkistuottajalla on oikeus lomituspalveluihin. Lomituspalveluja hoitavat usean kunnan alueella toimivat paikallisyksiköt.

Turkistuottajan lomituspalvelut ovat vuosiloma ja lisävapaa. Tilan turkistuottajat voivat yhdessä valita, käyttävätkö paikallisyksikön palveluja vai järjestävätkö lomituspalvelunsa itse. Jos turkistuottaja on valinnut paikallisyksikön palvelut, kuntaan työsuhteessa oleva lomittaja tekee turkistuottajan välttämättömät päivittäiset turkishoitotyöt turkistuottajan ollessa vuosilomalla. Lisävapaata turkistuottaja voi ostaa muihinkin turkiseläinten hoitotöihinsä.

Jos turkistuottaja on valinnut itse järjestettävät lomituspalvelut, hän voi ostaa vastaavan palvelun ennakkoperintärekisteriin merkityltä palveluntuottajalta. Paikallisyksikkö maksaa hakemuksesta korvauksen palvelun tuottajalle.

Laki turkistuottajien lomituspalveluista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLomituspalvelut Keuruun paikallisyksikkö
Palvelusta vastaaLomituspalvelut Keuruun paikallisyksikkö
Alue Äänekoski, Hankasalmi, Jämsä, Jyväskylä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Mänttä-Vilppula, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Lomituspalvelut Keuruun paikallisyksikkö
Päivitetty: 19.12.2019