suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tukiperhe- tai tukihenkilötyöskentely on tavoitteellista lapsesi ja perheesi tilanteen tukemista. Tukiperhettä voivat hakea lapsiperheet, joissa vanhempien voimavarat ovat vähäiset tai lapsi tarvitsee toisen perheen tai oman perheen ulkopuolisen turvallisen aikuisen rinnalla kulkijaksi.

Tarkoituksena on tuoda lapsen elämään lisää turvallisia aikuisia ja antaa samalla lapsen vanhemmille mahdollis ...

Toimi näin

Voit ottaa yhteyttä oman alueesi sosiaaliasemalle ja keskustella mahdollisuuksista saada tukihenkilö tai tukiperhe. Sosiaalityöntekijä välittää pyynnön eteenpäin, jotta lapselle etsitään ja valmennetaan tukihenkilö tai -perhe.

Kenelle ja millä ehdoin

Tukihenkilö ja tukiperhetoimintaa järjestetään sosiaalihuoltolain mukaisesti erityistä tukea tarvitsevalle lapselle tai hänen perheelleen.

Tukihenkilö ja tukiperhetoiminta harkitaan yksilöllisesti ja arvio palvelusta perustuu lapsen ja perheen palvelutarpeen arviointiin tai asiakassuunnitelmaan. Tukihenkilön voi saada Pirkanmaan hyvinvointialueella asuva 7-17-vuotias lapsi tai nuori, joka tarvitsee vaikean elämäntilanteensa vuoksi tuekseen perheen ulkopuolista aikuista.

Tukihenkilön tai tukiperheen saaminen ei edellytä lastensuojelun asiakkuutta.

Tausta ja lainsäädäntö

Erityistä tukea tarvitsevalle lapselle ja hänen perheelleen voidaan järjestää tukihenkilö tai -perhe. Tukihenkilön saaminen ei edellytä lastensuojelun asiakkuutta.

Sekä tukihenkilö- että tukiperhetoiminta räätälöidään lapsen ja perheen yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tukihenkilö tapaa lasta yhteisen tekemisen tai harrastusten merkeissä parin tunnin ajan viikon tai kahden viikon välein. Tukiperhetoiminnassa lapsi viettää tukiperheen luona esimerkiksi yhden viikonlopun kuukaudessa.

Tukihenkilölle tai -perheelle maksetaan työstä kulukorvaus ja palkkio. Työhön saa koulutusta. Tukihenkilöiden ja -perheiden vaitiolovelvollisuus jatkuu myös työn päättymisen jälkeen.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 9.5.2023