suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tornion kaupunki

Tornion kansalaisopisto

  • Palvelu
  • Tornio
  • Julkinen palvelu

Tornion kansalaisopisto tarjoaa kaikille avoimia opiskelu- ja harrastusmahdollisuuksia koko kunnan alueella. Painoalueina ovat taideaineet, kädentaidot, tietotekniikka, kielet sekä elämänhallintaa ja terveyttä edistävät aineet. Kursseja järjestetään koko lukuvuoden mittaisina sekä lyhytkursseina. Kurssikokoontumisia on keskimäärin kerran viikossa joko päivisin, iltaisin tai viikonloppuisin.

Kielet: Opetusta annetaan mm. suomen, englannin, espanjan, heprean, italian, japanin, ranskan, ruotsin, saamen, saksan, unkarin ja venäjän kielissä vuosittain n. 35-40 kurssilla. Tavoitteena on lisätä kiinnostusta eri kieliin ja kielten osaamiseen, edistää kansainvälistä kulttuurien tuntemusta ja kanssakäymistä sekä vahvistaa ammatillisia ja jatko-opintovalmiuksia ja tukea kielten harrastusta kaikissa.

Kädentaidot: Opetusta annetaan mm. tekstiili- ja puutyö, entisöinti, keramiikka, posliininmaalaus, nypläys ja verhoilu. Tavoitteena on luovuus, ongelmanratkaisu- ja ideointikyky sekä opiskelijan tavoitteiden saavuttaminen. Kädentaidot tukevat yrittäjyyttä ja tutkitusti parantavat elämänlaatua, edistävät terveyttä ja ovat kestävän kehityksen valinta.

Taideaineet: Opetusta annetaan mm. kuvataiteessa, valokuvauksessa, teatteritaiteessa, sanataiteessa, tanssitaiteessa (lastentanssi ja baletti), musiikissa (teoria-, soitin- ja lauluopetus). Tavoitteena on antaa eri taiteenalojen opetusta kaikille ikäryhmille. Opetusta syvennetään taiteidenvälisten yhteistyöprojektien ja tapahtumien avulla.

Lasten ja nuorten taiteen perusopetus (TPO) on tavoitteellisesti etenevää teatteritaiteen, tanssin, musiikin ja kuvataiteen opetusta. Aikuisten taiteen perusopetus (ATPO) antaa valmiuksia hakeuduttaessa aloille, joissa tarvitaan kuvallisia taitoja sekä syventää kuvataiteellista osaamista omassa harrastuksessa.

Taiteen perusopetus on yleisen oppimäärän mukaista.

Kansalaisvalmiudet: Opetusta annetaan mm. tietotekniikassa, liikunnassa, pihasuunnittelussa, kotitaloudessa, vesiliikenteessä ja yleishyödyllisissä aineissa (hygieniapassi, ensiapu, viitottu puhe). Lisäksi järjestetään luentotilaisuuksia, ammatillista lisäkoulutusta ja avoimen yliopiston opintoja.

Opisto järjestää useita erilaisia kulttuuritapahtumia (oppilaiden tuottamia näyttelyitä, ensi-iltoja, näytöksiä ja musiikkimatineoita).

Opetusta järjestetään lähi- ja verkko-opetuksena eri oppiaineissa.

Kansalaisopisto järjestää tentinvalvontaa mm. korkeakoulujen opiskelijoille.

Toimi näin

Kurssiohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät opiston verkkosivuilta.

Kurssiohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät opiston verkkosivuilta.

Ilmoittaudu kursseille etukäteen sähköisesti kansalaisopiston kotisivuilla olevasta linkistä, puhelimitse tai paikan päällä toimistossa.

Kenelle ja millä ehdoin

Kansalaisopistot ovat avoimia kaikille.

Kurssiohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät opiston verkkosivuilta.

Ilmoittaudu kursseille etukäteen sähköisesti kansalaisopiston kotisivuilla olevasta linkistä, puhelimitse tai paikan päällä toimistossa.

Kansalaisopistot ovat avoimia kaikille. Kursseille pääsy vaatii ilmoittautumisen. Palvelut ovat maksullista ja ilmoittautumiset ovat sitovia.

Kurssimaksualennuksiin ovat oikeutettuja työttömät, eläkeläiset, maahanmuuttajat, opiskelijat, sisarukset (mikäli vähintään kolme alle 18 vuotiasta samassa taloudessa asuvaa sisarusta opiskelee kursseilla).

Alle 63-vuotiaiden eläkeläisten on esitettävä eläkeläiskortti toimistossa välittömästi ilmoittautumisen jälkeen alennuksen saamiseksi.

Opiskelijoiden on esitettävä opiskelijakortti toimistossa välittömästi ilmoittautumisen jälkeen alennuksen saamiseksi.

Maksutapoina käyvät myös mm. ePassi, Smartum ja Tyky sekä Edenred. Kurssit voi halutessaan maksaa ilmoittautumisen yhteydessä verkkokauppamaksulla. Mikäli henkilö on oikeutettu kurssimaksun alennuksiin, kurssimaksut laskutetaan. Kursseja voi maksaa Kaiku-kortilla (lukuun ottamatta taiteen perusopetuksen kursseja).

Kurssimaksut laskutetaan kurssien käynnistyttyä.

Palvelu on maksullinen.

Kurssimaksut laskutetaan kurssin käynnistyttyä.

Tausta ja lainsäädäntö

Kansalaisopistot tarjoavat mahdollisuuksia omaehtoiselle oppimiselle ja kansalaisvalmiuksien kehittämiselle. Useimmiten opiskelu kansalaisopistossa ei tähtää tutkinnon suorittamiseen, vaan opiskelijan monipuoliseen kehittymiseen, elinikäiseen oppimiseen, hyvinvointiin ja aktiiviseen kansalaisuuteen.

Osa kansalaisopistoista järjestää myös opetussuunitelmaan perustuvaa taiteen perusopetusta. Opistot tarjoavat myös avointa yliopisto-opetusta. Kansalaisopistoja ylläpitävät kunnat, kuntayhtymät, yhdistykset, säätiöt tai yhteisöt opetus- ja kulttuuriministeriön luvalla. Ylläpitäjät päättävät opetuksen sisällöstä itsenäisesti. Usein opetus keskittyy kädentaitoihin ja harrastuksiin, kieliin ja taideaineisiin. Opetus on tyypillisesti ryhmäopetusta iltaisin tai viikonloppuna. Opetus voi olla lähi- tai etäopetusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTornion kaupunki
Palvelusta vastaaTornion kaupunki
Alue Tornio
Palvelun kieletsuomi, englanti, ruotsi
Tekstistä vastaa: Tornion kaupunki
Päivitetty: 19.5.2022