suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Tonttijako

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Rakennuskortteliin kuuluva alue jaetaan asemakaavassa tontteihin, kun maanomistaja sitä pyytää tai se havaitaan muuten tarpeelliseksi. Asemakaavojen toteuttaminen edellyttää tonttijakojen suunnittelemista ja laatimista. Tonttijaon laatiminen kestää keskimäärin 2-3 kuukautta hakemuksesta hyväksymiseen.

Ennen tonttijaon laatimista tai muuttamista on mahdollista tehdä koelaskenta, jolla osoitetaan eri vaihtoehtoja, joilla tontti voidaan jakaa. Koelaskenta ei velvoita maanomistajia hakemaan tonttijaon muuttamista ja sen tekeminen kestää noin 3 päivää.

Tonttijaossa voidaan suunnitella ja hyväksyä myös kolmiulotteinen tontti.

Tausta ja lainsäädäntö

Asemakaavasta ja siihen merkittävästä tonttijaosta vastaa kunta. Asemakaavassa rakennuskortteliksi määritelty uusi rakennettava alue voidaan jakaa yhdeksi tai useammaksi tontiksi. Tonttijako osoitetaan asemakaavakartalla, ja sen sitovuudesta määrätään asemakaavassa.

Myös maanomistaja voi hakea kunnalta tonttijaon muutosta. Tonttijako voidaan laatia erillisenä tai asemakaavassa. Jos tonttijaon laatiminen tai muuttaminen on erityisesti maanomistajan hakema, kunnalla on oikeus periä kustannukset maanomistajalta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 26.10.2021