suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Nokian kaupunki

Tonttijako

  • Palvelu
  • Nokia
  • Julkinen palvelu

Asemakaavan toteuttaminen edellyttää tonttijaon laatimista korttelialueella. Tonttijako on suunnitelma siitä, millaisia rakennuspaikkoja kortteliin on aikomus tehdä. Jos maanomistajan suunnitelmat myöhemmin muuttuvat, voidaan tonttijakoa tarvittaessa muuttaa, jos asemakaavamääräykset sen sallivat. Tontin jakamismahdollisuuksin vaikuttavat mm. asemakaavamääräykset, käytetty rakennusoikeus ja rakennusten sijainti tontilla.

Tonttijaon jälkeen tehdään tontin lohkomistoimitus. Lohkomistoimituksen jälkeen tontti merkitään kiinteistörekisteriin ja on rakennuslupakelpoinen. Kaupunkimittaus suorittaa asemakaava-alueella tonttien ja yleisten alueiden lohkomiset.

Toimi näin

Lisätietoja ja toimintaohjeita saat Nokian kaupungin kaupunkimittauksesta toimitusinsinööriltä joko puhelimitse tai virastotalolla asioimalla.

Täytä ja tulosta hakemus ja toimita se postitse tai henkilökohtaisesti kaupunkimittaukseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Maanomistaja voi hakea tonttijakoa.

Palvelu on maksullinen.

Palvelu on maksullinen lukuun ottamatta ensimmäistä tonttijakoa, joka on maksuton.

Sitovan tonttijaon muutoksen laatimisesta, jota ei tehdä kaavan yhteydessä, peritään enintään kahden tontin osalta 515 euroa + kunkin seuraavan tontin osalta 155 euroa/tontti. Maksut laskutetaan tonttijaon voimaantulon jälkeen.

Tausta ja lainsäädäntö

Asemakaavasta ja siihen merkittävästä tonttijaosta vastaa kunta. Asemakaavassa rakennuskortteliksi määritelty uusi rakennettava alue voidaan jakaa yhdeksi tai useammaksi tontiksi. Tonttijako osoitetaan asemakaavakartalla, ja sen sitovuudesta määrätään asemakaavassa.

Myös maanomistaja voi hakea kunnalta tonttijaon muutosta. Tonttijako voidaan laatia erillisenä tai asemakaavassa. Jos tonttijaon laatiminen tai muuttaminen on erityisesti maanomistajan hakema, kunnalla on oikeus periä kustannukset maanomistajalta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNokian kaupunki
Palvelusta vastaaNokian kaupunki
Alue Nokia
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Nokian kaupunki
Päivitetty: 28.11.2019