suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Tontin lohkominen

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Tontin lohkominen tulee vireille omistajan tai vuokralaisen tekemän hakemuksen perusteella tai Maanmittauslaitoksen toimitettua ilmoituksen määräalan lainhuudosta kaupungin kiinteistörekisterin pitäjälle. Erillinen hakemus voi nopeuttaa toimituksen käsittelyä. Tontin lohkomisen edellytyksenä on voimassa oleva tonttijako. Omistajalla tulee olla lainhuuto kiinteistöihin tai määräaloihin, joista tontti muodostetaan. Lisäksi edellytyksenä on, että tontin eri muodostajakiinteistöihin vahvistetut kiinnitykset eivät ole esteenä. Lohkomisessa tarkastetaan vanhat rajat ja rakennetaan uudet rajamerkit maastoon sekä perustetaan tarpeelliset kiinteistörasitteet, kuten kulkuyhteys ja johdot. Lohkomistoimituksen jälkeen tontti merkitään kiinteistörekisteriin. Lohkomisesta peritään voimassa olevan kiinteistötoimitusmaksutaksan mukainen maksu. Tontin lohkominen vie aikaa keskimäärin 3-4 kuukautta hakemuksesta rekisteröintiin. Kiireellisissä tapauksissa toimitusta voi nopeuttaa hankkimalla kaikkien asianosaisten kirjallisen hyväksynnän.

Lohkottava tontti voi olla myös kolmiulotteinen.

Kenelle ja millä ehdoin

Tontin lohkomisen edellytyksenä on voimassa oleva asemakaava ja sitova tonttijako.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Lohkomistoimituksessa määritetään tontin alue ja rajat. Lohkottava tontti merkitään kiinteistörekisteriin. Lohkominen käynnistyy automaattisesti ilman hakemusta, kun luovutettuun kiinteistön osaan (määräalaan) on myönnetty lainhuuto.

Kiinteistön omistaja voi hakea omistamansa kiinteistön jakamista osiin. Tätä kutsutaan omiin nimiin lohkomiseksi.

Kaupunkien asemakaava-alueilla tontin lohkomisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 20.10.2021