suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Tontin lohkominen

  • Palvelu
  • Rovaniemi
  • Julkinen palvelu

Rovaniemen kaupungin asemakaavoitetun alueen tontin lohkomisesta ja paikallisen kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa Rovaniemen kaupunki.

Alueilla, joilla ei ole asemakaavaa, lohkomisesta vastaa Maanmittauslaitos. Myös ranta-asemakaavojen lohkomisista vastaa Maanmittauslaitos.

Toimi näin

Tontin lohkominen tulee automaattisesti vireille määräalaan myönnetystä lainhuudosta. Muissa tapauksissa maanomistaja tai vuokraoikeuden haltija hakee kiinteistötoimitusta. Voit hakea toimitusta tulostettavalla lomakkeella, jonka postitat osoitteeseen Rovaniemen kaupunki/Paikkatieto- ja tonttipalvelut, PL 8226, 96101 ROVANIEMI tai toimitat sähköpostilla kiinteistonmuodostus@rovaniemi.fi. Voit jättää hakemuksen myös Osviitan asiakaspalvelupisteeseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Tontin lohkomisen edellytyksenä on voimassa oleva asemakaava ja sitova tonttijako.

Lohkomisen edellytyksenä on, että hakija tai määräalan omistaja omistaa muodostettavan tontin koko alueen. Sitovan tonttijaon alueella lohkomisen edellytyksenä on myös voimassa oleva tonttijako.

Tausta ja lainsäädäntö

Lohkomistoimituksessa määritetään tontin alue ja rajat. Lohkottava tontti merkitään kiinteistörekisteriin. Lohkominen käynnistyy automaattisesti ilman hakemusta, kun luovutettuun kiinteistön osaan (määräalaan) on myönnetty lainhuuto.

Kiinteistön omistaja voi hakea omistamansa kiinteistön jakamista osiin. Tätä kutsutaan omiin nimiin lohkomiseksi.

Kaupunkien asemakaava-alueilla tontin lohkomisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Palvelun toteuttaa

Rovaniemen kaupunki

Palvelusta vastaa

Rovaniemen kaupunki
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 1.11.2023