suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kuopion kaupunki

Tontin lohkominen

  • Palvelu
  • Kuopio
  • Julkinen palvelu

Kuopion kaupungin asemakaavoitetun alueen tontin lohkomisesta ja paikallisen kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa Kuopion kaupunki lukuun ottamatta Maaningan ja Juankosken taajamia. Alueilla, joilla ei ole asemakaavaa (haja-asutusalue) sekä Maaningan ja Juankosken taajamissa, lohkomisesta vastaa Maanmittauslaitos. Myös ranta-asemakaavojen lohkomisista vastaa Maanmittauslaitos.

Toimi näin

Tontin lohkominen tulee automaattisesti vireille määräalaan myönnetystä lainhuudosta. Muissa tapauksissa maanomistaja hakee kiinteistötoimitusta. Käytä toimituksen hakemiseen ensisijaisesti sähköistä kiinteistötoimitushakemusta. Voit hakea toimitusta myös tulostettavalla lomakkeella, jonka postitat tai toimitat sähköpostilla kiinteistönmuodostuspalveluihin. Voit jättää hakemuksen myös Kaupunkiympäristön palvelualueen asiakaspalvelupisteeseen. Lisätietoja ja toimintaohjeita saat Kuopion kaupungin kiinteistönmuodostuspalveluista kiinteistöinsinööriltä ja toimitusinsinööreiltä.

Kenelle ja millä ehdoin

Tontin lohkomisen edellytyksenä on voimassa oleva asemakaava ja sitova tonttijako.

Tausta ja lainsäädäntö

Lohkomistoimituksessa määritetään tontin alue ja rajat. Lohkottava tontti merkitään kiinteistörekisteriin. Lohkominen käynnistyy automaattisesti ilman hakemusta, kun luovutettuun kiinteistön osaan (määräalaan) on myönnetty lainhuuto.

Kiinteistön omistaja voi hakea omistamansa kiinteistön jakamista osiin. Tätä kutsutaan omiin nimiin lohkomiseksi.

Kaupunkien asemakaava-alueilla tontin lohkomisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Palvelun toteuttaa

Kuopion kaupunki

Palvelusta vastaa

Kuopion kaupunki
Tekstistä vastaa: Kuopion kaupunki
Päivitetty: 24.10.2022