suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Tontin lohkominen

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Askolan kunta
Alue: Askola
Palvelun kieli: suomi

Lohkomistoimituksessa tarkistetaan vanhat rajat ja määritetään uudet rajat. Lohkottavasta määräalasta muodostetaan itsenäinen kiinteistö ja muodostuva kiinteistö merkitään kiinteistörekisteriin. Lohkomisista ja kiinteistörekisterin pidosta vastaa Maanmittauslaitos.


Toimi näin

Lohkominen tulee vireille kiinteistön omistajan Maanmittauslaitokseen tekemästä kirjallisesta hakemuksesta tai lainhuudon hakemisen yhteydessä. Lainhuudon hakeminen määräalalle käynnistää siis lohkomisprosessin automaattisesti eikä erillistä hakemusta tarvita. Lohkomisessa määritellään rajat, pinta-ala, rasitteet ja osuudet yhteisiin alueisiin.

Mikäli lohkomisessa halutaan muodostaa uusi rakennuspaikka asemakaava-alueen ulkopuolella, kannattaa ensin hakea kunnasta poikkeamispäätös rakennuksen rakentamiselle.


Kenelle ja millä ehdoin

Tontin lohkomisen edellytyksenä on voimassa oleva asemakaava ja sitova tonttijako.

Palvelu on maksullinen.


Tausta ja lainsäädäntö

Lohkomistoimituksessa määritetään tontin alue ja rajat. Lohkottava tontti merkitään kiinteistörekisteriin. Lohkominen käynnistyy automaattisesti ilman hakemusta, kun luovutettuun kiinteistön osaan (määräalaan) on myönnetty lainhuuto.

Kiinteistön omistaja voi hakea omistamansa kiinteistön jakamista osiin. Tätä kutsutaan omiin nimiin lohkomiseksi.

Kaupunkien asemakaava-alueilla tontin lohkomisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.


Palvelun toteuttaa: Maanmittauslaitos (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)