suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun kaupunki

Tontin lohkominen asemakaava-alueella

  • Palvelu
  • Oulu
  • Julkinen palvelu

Voit hakea tonttisi lohkomista. Tontin lohkominen voi tulla vireille myös kun maanmittauslaitos on toimittanut kaupungin kiinteistöinsinööripalveluihin tiedon määräalan lainhuudosta.

Kaupungin asemakaavoitetulla alueella vahvistetun asemakaavan ja hyväksytyn sitovan tonttijaon mukainen kaavatontti muodostetaan kiinteistöksi tontin lohkomistoimituksella. Kun toimitus on saanut lainvoiman, tontti ...

Toimi näin

Hae lainhuuto kiinteistöllesi tai määräalalle maanmittauslaitokselta, ellei lainhuudatusta vielä ole tehty.

Hae lohkomista ensisijaisesti rakentamisen ja maankäytön sähköisen asiointipalvelun kautta. Voit hakea toimitusta myös tulostettavalla hakemuslomakkeella. Lähetä hakemus postitse tai sähköpostilla Oulun kaupungin Kiinteistöinsinöörin palveluihin. Voit jättää hakemuksen myös Ympäristötalon asiakaspalvelupisteeseen.

Hae lohkomista hyvissä ajoin ennen aiottua rakentamista mieluummin jo edellisenä kesänä. Kiireellisessä tilanteessa voit nopeuttaa lohkomistoimitusta hankkimalla kaikkien asianosaisten kirjallinen hyväksyminen.

Kysy lisätietoja ja toimintaohjeita kiinteistöinsinööriltä, kiinteistörekisterin hoitajalta ja toimitusinsinööreiltä soittamalla tai asioimalla Ympäristötalossa.

Kenelle ja millä ehdoin

Tontin lohkomisen edellytyksenä on voimassa oleva asemakaava ja sitova tonttijako.

Lohkomisen edellytyksenä on, että hakija tai määräalan omistaja omistaa muodostettavan tontin koko alueen. Omistajalla pitää olla lainhuuto niihin kiinteistöihin tai määräaloihin, joista tontti muodostetaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Lohkomistoimituksessa määritetään tontin alue ja rajat. Lohkottava tontti merkitään kiinteistörekisteriin. Lohkominen käynnistyy automaattisesti ilman hakemusta, kun luovutettuun kiinteistön osaan (määräalaan) on myönnetty lainhuuto.

Kiinteistön omistaja voi hakea omistamansa kiinteistön jakamista osiin. Tätä kutsutaan omiin nimiin lohkomiseksi.

Kaupunkien asemakaava-alueilla tontin lohkomisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Palvelun toteuttaa

Oulun kaupunki

Palvelusta vastaa

Oulun kaupunki
Tekstistä vastaa: Oulun kaupunki
Päivitetty: 24.11.2023