suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kotkan kaupunki

Tontin lohkominen asemakaava-alueella

  • Palvelu
  • Kotka
  • Julkinen palvelu

Tontti on asemakaava-alueella oleva itsenäinen kiinteistö, joka on merkitty tonttina kiinteistörekisteriin. Tällöin se on rakennuskelpoinen. Tontti muodostetaan kiinteistöksi lohkomalla. Tontin rajat merkitään maastoon ja selvitetään oikeudelliset rekisteröintiedellytykset ennen toimituskokousta. Toimituskokouksesta ilmoitetaan asianosaisille. Toimituksessa voidaan muodostaa ja poistaa rasitteita. Toimituksesta laaditaan pöytäkirja ja kartta. Tontin lohkominen suoritetaan pääsääntöisesti maanomistajan hakemuksesta ja hakija maksaa lohkomiskustannukset. Mikäli lohkottava tontti muodostuu koko kiinteistöstä, voidaan se tietyin edellytyksin rekisteröidä tonttina kiinteistörekisterin pitäjän päätöksellä ilman lohkomistoimitusta. Tällöin ei tehdä karttaa, ei käsitellä rasitteita eikä suoriteta maastokäyntiä.

Toimi näin

Tontin lohkomisen vireille saattamiseksi sinun tulee täyttää tulostettava kiinteistötoimitushakemus tai tulla paikan päälle täyttämään ko. hakemus. Lähetä/jätä täytetty ja allekirjoitettu hakemus kaupunkisuunnittelun toimistoon. Mikäli kyseessä on määräala tulee lohkominen vireille maanmittauslaitoksen ilmoituksella.

Kenelle ja millä ehdoin

Tontin lohkomisen edellytyksenä on voimassa oleva asemakaava ja sitova tonttijako.

Lainhuuto tontin muodostajakiinteistöön/kiinteistöihin.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Lohkomistoimituksessa määritetään tontin alue ja rajat. Lohkottava tontti merkitään kiinteistörekisteriin. Lohkominen käynnistyy automaattisesti ilman hakemusta, kun luovutettuun kiinteistön osaan (määräalaan) on myönnetty lainhuuto.

Kiinteistön omistaja voi hakea omistamansa kiinteistön jakamista osiin. Tätä kutsutaan omiin nimiin lohkomiseksi.

Kaupunkien asemakaava-alueilla tontin lohkomisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKotkan kaupunki
Palvelusta vastaaKotkan kaupunki
Alue Kotka
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kotkan kaupunki
Päivitetty: 19.3.2021