suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kiuruveden kaupunki

Tontin lohkominen asemakaava-alueella

  • Palvelu
  • Kiuruvesi
  • Julkinen palvelu

Tonttien lohkomiset eli kiinteistön jakamiset Kiuruveden kaupungissa suorittaa Maanmittauslaitos oman hinnastonsa mukaisesti. Tontin lohkominen tulee automaattisesti vireille haettaessa Maanmittauslaitokselta määräalalle lainhuudatusta. Muissa tapauksissa tontin lohkomista haetaan Maanmittauslaitokselta.

Lohkomisen asiat käsitellään toimituskokouksessa, jossa asianosaisten on hyvä olla paikalla. ...

Toimi näin

Määräalan omistajan on haettava omistusmuutoksen kirjaamista kuuden kuukauden kuluessa kauppa- tai muun luovutuskirjan allekirjoittamisesta. Kirjaamista kutsutaan lainhuudoksi ja sitä haetaan Maanmittauslaitoksesta. Lohkominen tulee vireille automaattisesti lainhuudon myöntämisen jälkeen. Omistaja voi myös itse hakea Maanmittauslaitoksesta oman kiinteistönsä lohkomista haluamiinsa osiin. Kun lohkominen on tullut vireille joko lainhuudon seurauksena tai omistajan hakemuksesta, määrää Maanmittauslaitos toimitukselle toimitusinsinöörin ja lähettää määräalan omistajalle ilmoituksen vireilletulosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Tontin lohkomisen edellytyksenä on voimassa oleva asemakaava ja sitova tonttijako.

Tausta ja lainsäädäntö

Lohkomistoimituksessa määritetään tontin alue ja rajat. Lohkottava tontti merkitään kiinteistörekisteriin. Lohkominen käynnistyy automaattisesti ilman hakemusta, kun luovutettuun kiinteistön osaan (määräalaan) on myönnetty lainhuuto.

Kiinteistön omistaja voi hakea omistamansa kiinteistön jakamista osiin. Tätä kutsutaan omiin nimiin lohkomiseksi.

Kaupunkien asemakaava-alueilla tontin lohkomisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Palvelun toteuttaa

Maanmittauslaitos

Palvelusta vastaa

Kiuruveden kaupunki
Tekstistä vastaa: Kiuruveden kaupunki
Päivitetty: 26.6.2020