suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jyväskylän kaupunki

Tontin lohkominen asemakaava-alueella

  • Palvelu
  • Jyväskylä
  • Julkinen palvelu

Asemakaava-alueella rakennuspaikat lohkotaan tonteiksi. Asemakaava-alueella rakennusluvan edellytyksenä on, että rakennuspaikka on merkitty kiinteistörekisteriin tonttina. Tontin muodostamista asemakaavan mukaiseksi ei aina tarvitse tehdä tontin lohkomistoimituksella, vaan kysymykseen voi tulla tunnusmuutos, joka on tontin lohkomista edullisempi toimenpide.

Toimi näin

Aikaa tontin lohkomiseen on hyvä varata hakemuksesta rekisteröintiin noin 1 - 3 kuukautta. Palvelu on maksullinen.

Hinnasto ja linkki sähköiseen hakemuslomakkeeseen löytyy sivulta https://www.jyvaskyla.fi/asuminen-ja-ymparisto/rakentaminen/kiinteistotoimitukset

Kenelle ja millä ehdoin

Tontin lohkomisen edellytyksenä on voimassa oleva asemakaava ja sitova tonttijako.

Tontin lohkominen tulee vireille omistajan kirjallisesta hakemuksesta tai Maanmittauslaitoksen toimitettua tiedon määräalaan myönnetystä lainhuudosta. Lohkomisen edellytyksenä on, että omistajalla on lainhuuto kaikkiin niihin kiinteistöihin ja määräaloihin, joista kaavan mukainen tontti muodostuu. Myös muodostajakiinteistöjen ja määräalojen kiinnitykset tulee olla yhtenevät tai vain yhteen muodostajakiinteistöön tai määräalaan voi kohdistua velkakiinnityksiä.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Lohkomistoimituksessa määritetään tontin alue ja rajat. Lohkottava tontti merkitään kiinteistörekisteriin. Lohkominen käynnistyy automaattisesti ilman hakemusta, kun luovutettuun kiinteistön osaan (määräalaan) on myönnetty lainhuuto.

Kiinteistön omistaja voi hakea omistamansa kiinteistön jakamista osiin. Tätä kutsutaan omiin nimiin lohkomiseksi.

Kaupunkien asemakaava-alueilla tontin lohkomisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Perustiedot

Palvelusta vastaaJyväskylän kaupunki
Palvelun toteuttaaJyväskylän kaupunki
Alue Jyväskylä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Jyväskylän kaupunki
Päivitetty: 25.6.2019