suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Tontin korkeuden näyttö ja rakennuksen sijainnin merkitseminen ja katselmoiminen

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Laihian kunta
Alue: Laihia
Palvelun kieli: suomi

Rakennusluvan myöntämisen jälkeen, ennen rakentamisen aloittamista rakentaja tilaa tekniseltä osastolta (maanmittausinsinööriltä) rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitsemisen tontille. Rakennuksen paikka merkitään maastoon rakennuslupapäätöksellä hyväksytyssä asemapiirroksessa osoitettuun kohtaan. Ennen merkitsemisen tilaamista rakentaja voi suorittaa tontilla rakennuksen paikan raivauksen (pintamaiden, kivien, puiden jne. poiston). Kunnan toimesta maastoon merkitään muutaman päivän toimitusajalla rakennettavan rakennuksen sokkelin korkeus ja nurkkapisteet. Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen sisältyy rakennuslupamaksuun. Mahdollisesta uusintamerkinnästä peritään lisämaksu. Rakentaja varaa tontille tarpeellisen määrän n. 1,5 m pituisia rimoja/seipäitä, joilla merkintä suoritetaan. Rakentajan olisi suotavaa olla paikalla, kun merkintä suoritetaan. Ennen merkinnän tilaamista tontin kulmapisteet/rajapyykit on syytä etsiä ja merkitä puuseipäillä. Kaivu- ja täyttötöiden aikana on varottava rajapyykkien hävittämistä. Rajapyykkien takaisinlaitto maksaa rakentajalle ja se täytyy tehdä maanmittaustoimituksena valtion viranomaisen toimesta. Sijaintikatselmuksen suorittaa rakennustarkastaja.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen sisältyy rakennuslupamaksuun. Mahdollisesta uusintamerkinnästä peritään lisämaksu.


Tausta ja lainsäädäntö

Tontin korkeuden näytön voi pyytää kunnan kiinteistötoimelta. Tontin korkeuden näyttö on mittaustoimenpide, jolla osoitetaan rakennuspaikan korkeusasema.

Rakennuksen sijainnin merkitsemisellä osoitetaan rakennuksen suunnitelmien mukainen paikka. Sijaintikatselmuksella todetaan rakennuksen sijainti. Siitä annetaan tarvittaessa lausunto. Loppukatselmusta ei voi tehdä ennen kuin sijaintikatselmus on tehty.


Palvelun toteuttaa: 
Laihian kunta