suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tilastokeskus

Tietojen antaminen tilastointia varten (kansalaiset)

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Palvelusta löydät tietoja Tilastokeskuksen kyselytutkimuksiin osallistumisesta sekä tilastotiedon tuotannon taustalla olevista tiedonkeruista, mm. tiedonkeruumenetelmistä, osallistumisesta ja tietojen luottamuksellisuudesta. Tutkimuksiin osallistujat arvotaan Suomen väestöä kuvaavasta rekisteristä. Kaikille tutkimukseen valikoituneille lähetään tutkimuksesta kertova kirje (tai sähköposti). Tietoja voit antaa tutkimuksesta riippuen verkkolomakkeella tai puhelinhaastattelussa.

Jos sinut on valittu mukaan, sinua ei voi korvata toisella vastaajalla, koska osallistujien satunnainen valinta on edellytys luotettavalle tilastoinnille. Osallistumisesi on täten erittäin tärkeää. Vastaamalla huolehdit, että sinunlaistesi henkilöiden tiedot tulevat esille tilastoissa. Kysymykset koskevat ihmisten arkea eikä sinun tarvitse epäröidä sitä, ettetkö osaisi vastata.

Olemme pyrkineet tekemään vastaamisesta mahdollisimman helppoa, emmekä esitä turhia kysymyksiä.

Kaikki antamasi tiedot käsitellään ehdottaman luottamuksellisesti eikä henkilöllisyytesi paljastu missään tutkimuksen vaiheessa. Työntekijöitä velvoittaa tähän tilastolakikin. Tutkimuksien tulokset julkaistaan tilastoina ja tutkimusaineistoina, eikä vastauksiasi ole tietenkään mahdollista jäljittää niistä. Tilastojen lisäksi antamistasi vastauksista hyötyvät tutkijat, joilta edellytetään kirjallista käyttölupaa tutkimusaineistojen käyttöön.

Lisätietoja tutkimukseen osallistumisesta löydät Tilastokeskuksen verkkosivuilta.

Toimi näin

Jos olet valikoitunut Tilastokeskuksesta tutkimukseen, on sinulle lähetetty tutkimuksesta kertova kirje tai sähköposti. Siinä kerrotaan, kuinka tutkimus toteutetaan.

Jos kyse on haastattelusta, soittaa Tilastokeskuksen haastattelija sinulle. Voit vastata hänen esittämiin kysymyksiin saman tien tai voitte sopia uuden, sinulle mahdollisesti paremmin sopivan haastatteluajan. Puhelinhaastatteluun vastaaminen on helppoa.

Jos kyse on verkkokyselystä, löydät lomakkeen sivuiltamme. Suora verkko-osoite löytyy myös kirjeestä. Lomakkeelle kirjaudutaan joko pankkitunnuksia hyväksi käyttäen tai kirjeessä mainittujen tunnus-salasana-parin avulla. Lomakkeen täyttäminen on helppoa, löydät sieltä tarkempia ohjeita vastaamiseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Voit osallistua tutkimuksiin vain, jos kuulut otokseen ja olet saanut kutsukirjeen (tai sähköpostin). Tutkimukseen valittua ei voida korvata toisella.

Kaikki antamasi tiedot käsitellään ehdottaman luottamuksellisesti eikä henkilöllisyytesi paljastu missään tilastoinnin vaiheessa. Työntekijöitä velvoittaa tähän myös tilastolaki. Tulokset julkaistaan tilastoina ja tutkimusaineistoina, eikä vastauksiasi ole mahdollista jäljittää.

Jos tutkimukseen valittu on alaikäinen, pyydämme huoltajalta suostumuksen tutkimukseen osallistumiselle.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTilastokeskus
Palvelusta vastaaTilastokeskus
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Tilastokeskus
Päivitetty: 14.10.2020