suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kalajoen kaupunki

Terveysvalvonta, tupakkavalvonta

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tupakkalaissa (549/2016) säädetään mm. tupakkatuotteiden vähittäismyynnistä, tiettyjen tilojen tupakointikielloista ja rajoituksista sekä mainonnasta. Kalajoen ympäristöterveydenhuolto valvoo toiminta-alueellaan (Kalajoki, Merijärvi, Pyhäjoki, Raahe ja Siikajoki) tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myyntiä sekä yhdessä muiden viranomaisten kanssa myös tupakointikieltojen noudattamista. Tupakkatuotteiden myynti edellyttää toiminta-alueella olevissa myyntipisteissä ympäristöterveydenhuollon terveysviranomaisen myöntämän vähittäismyyntiluvan. Luvan vähittäismyyntiin liikkuvassa liikennevälineessä myöntää kuitenkin luvanhakijan kotikunta.

Tupakoinnin lopettamiseen tarkoitetut nikotiinivalmisteet on luokiteltu lääkkeiksi, joiden myynti on mahdollista apteekkien lisäksi tupakkaa myyvissä kaupoissa, kioskeissa, huoltoasemilla ja ravitsemisliikkeissä. Kalajoen ympäristöterveydenhuollon toiminta-alueella myytävien nikotiinivalmisteiden myynti edellyttää, että elinkeinonharjoittajalla on lääkelain (1987/395) 54 a §:ssä tarkoitettu Kalajoen ympäristöterveydenhuollon terveydensuojeluviranomaisen myöntämä nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntilupa.

Tupakan ja nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntilupamaksu sekä tupakkatuotteiden ja nikotiinivalmisteiden myynnin vuosittainen valvontamaksu määräytyy Kalajoen ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaisesti. Tupakkatuotteiden vähittäismyyntiluparekisteriä ylläpitää Valvira.

Valtakunnallista rekisteriä nikotiinivalmisteiden myyntipaikoista ylläpitää Fimea (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus).

Toimi näin

Elinkeinonharjoittajana sinun tulee laatia tupakan myyntiä koskeva vähittäismyyntilupahakemus sekä omavalvontasuunnitelma. Omavalvontasuunnitelma edellytetään vähittäismyyntilupahakemuksen liitteeksi.

Ohjeet lupahakemuksen ja omavalvontasuunnitelman tekemiseen sekä myyntilupahakemukseen löytyvät Valviran (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) sivuilla.

Elinkeinonharjoittajana sinun tulee hakea nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntilupaa myyntipaikan sijaintikunnan terveysviranomaiselta nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntilupahakemuksella. Samalla hakemuksella voit ilmoittaa nikotiinivalmisteiden vähittäismyynnin lopettamisesta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKalajoen kaupunki
Palvelusta vastaaKalajoen kaupunki
Alue Kalajoki, Merijärvi, Pyhäjoki, Raahe, Siikajoki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Kalajoen kaupunki
Päivitetty: 14.9.2021