suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kainuun hyvinvointialue

Täydentävä tai ehkäisevä toimeentulotuki

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää erityismenoihin. Niitä ovat esimerkiksi henkilön tai perheen erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvia, toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi tarpeelliseksi harkittuja menoja. Henkilön tai perheen erityisenä tarpeena tai olosuhteena voidaan pitää esimerkiksi pitkäaikaista toimeentulon saamista, pitkäaikaista tai vai ...

Toimi näin

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea voit hakea Kelan perustoimeentulotukihakemuksen yhteydessä. Kela voi välittää pyynnöstäsi hakemuksen aikuisten sosiaalityöhön.

Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea voit hakea sähköisesti tai kirjallisesti. Hakemuslomakkeita saat verkosta tai aikuisten sosiaalityöstä.

Kenelle ja millä ehdoin

Tuen hakeminen edellyttää ensin perustoimeentulotuen hakemista Kelasta. Sitä koskevat ohjeet ovat luettavissa Kelan sivuilta.

Tausta ja lainsäädäntö

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea alueen sosiaalihuollosta sen jälkeen, kun hän on ensin saanut Kelasta päätöksen perustoimeentulotuesta. Hakemuksen voi jättää Kelaan samalla, kun hakee perustoimeentulotukea. Toimeentulotuesta saa päätöksen viimeistään seitsemän arkipäivän kuluessa. Jos tilanne on kiireellinen, päätöksen voi saada jo hakemuksen jättämistä seuraavana arkipäivänä.

Tuen tarkoituksena on turvata henkilön toimeentulo ja edistää tämän itsenäistä suoriutumista. Tukea voi saada myös erityisiin tai poikkeuksellisiin tilanteisiin, kuten esimerkiksi lapsen syntymästä tai läheisen hautaamisesta koituviin kuluihin.

Ehkäisevää tukea voi saada elämäntilanteen kohentamiseen välttämättömiksi katsottavista syistä. Tukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi.

Palvelun toteuttaa

Kainuun hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Kainuun hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Kainuun hyvinvointialue
Päivitetty: 4.3.2024