suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Perustoimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki, jolla turvataan ihmisarvoisen elämän kannalta välttämätön toimeentulo. Perustoimeentulotukea voi saada silloin, kun tulot ja varat eivät riitä välttämättömiksi katsottuihin jokapäiväisiin menoihin. Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta. Hyvinvointialue voi myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Voit saada harkintaan perustuvaa ...

Toimi näin

Hae ensin perustoimeentulotukea Kelasta. Tarveharkintaan perustuvaa täydentävää tai ennaltaehkäisevää toimeentulotukea voit hakea hyvinvointialueelta sen jälkeen, kun Kela on tehnyt perustoimeentulotuesta päätöksen. Tukea myönnettäessä huomioidaan tosiasiallinen taloudellinen tilanteesi.

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea hyvinvointialueelta Kelan perustoimeentulotukihakemuksen yhteydessä, jolloin Kela voi pyynnöstäsi välittää hakemuksen liitteineen sähköisesti hyvinvointialueelle. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea hyvinvointialueelta sosiaalipalvelujen sähköisen asioinnin kautta tai kirjallisesti. Kirjallisesti toimeentulotukea hakiessasi sinun tulee täyttää hakemuslomake ja lähettää se hyvinvointialueelle postitse

Hae ehkäisevää tai täydentävää toimeentulotukea ensisijaisesti verkossa Omapalvelun kautta. Tarvittaessa voit täyttää tulostetun hakemuslomakkeen ja lähettää sen postitse osoitteeseen Pirkanmaan hyvinvointialue, Sarviksen sosiaaliasema, Hatanpäänkatu 3 F, 33900 Tampere.

Kenelle ja millä ehdoin

Hakeaksesi täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea, sinulla tulee olla Kelan perustoimeentulotuesta voimassa oleva päätös kyseiselle kuukaudelle. Tarveharkintaan perustuvaa toimeentulotukea voi hakea sekä myönteisen että kielteisen Kela-päätöksen perusteella. Hakemukset voi jättää Kelaan jo perustoimeentulotuen hakemisen yhteydessä, jolloin Kela toimittaa ne pyynnöstäsi edelleen hyvinvointialueelle. Hyvinvointialue tekee päätöksen täydentävästä tai ehkäisevästä toimeentulotuesta seitsemän arkipäivän kuluessa, kiireellisissä tapauksissa jo hakemuksen jättämistä seuraavana arkipäivänä.

Tausta ja lainsäädäntö

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea alueen sosiaalihuollosta sen jälkeen, kun hän on ensin saanut Kelasta päätöksen perustoimeentulotuesta. Hakemuksen voi jättää Kelaan samalla, kun hakee perustoimeentulotukea. Toimeentulotuesta saa päätöksen viimeistään seitsemän arkipäivän kuluessa. Jos tilanne on kiireellinen, päätöksen voi saada jo hakemuksen jättämistä seuraavana arkipäivänä.

Tuen tarkoituksena on turvata henkilön toimeentulo ja edistää tämän itsenäistä suoriutumista. Tukea voi saada myös erityisiin tai poikkeuksellisiin tilanteisiin, kuten esimerkiksi lapsen syntymästä tai läheisen hautaamisesta koituviin kuluihin.

Ehkäisevää tukea voi saada elämäntilanteen kohentamiseen välttämättömiksi katsottavista syistä. Tukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 25.10.2023