suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Tavaramerkin hakeminen

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Tavaramerkki on yksinoikeus ja keino erottautua markkinoilla. Tavaramerkki erottaa markkinoilla yrityksen tarjoamat tavarat tai palvelut muiden yritysten vastaavista. Tavaramerkkejä on monenlaisia. Se voi olla esimerkiksi sana tai sanojen yhdistelmä, kuvio, iskulause, äänimerkki tai kaikkien näiden yhdistelmä. Kun rekisteröit tavaramerkkisi, saat oikeuden kieltää muita käyttämästä samaa merkkiä sa ...

Toimi näin

  1. Ennen hakemuksen tekemistä kannattaa tutkia, olisiko tavaramerkkisi rekisteröitävissä. Tutustu rekisteröinnin ehtoihin prh.fi:ssä ja hyödynnä maksuttomia tietokantoja. Voit myös tilata PRH:lta ennakkotutkimuksen, jossa selvitetään tavaramerkin rekisteröitävyys.
  2. Tee hakemus PRH:n sähköisessä palvelussa. Ilmoita hakemuksessa haettava tavaramerkki, mille tavaroille tai palveluille aiot sitä käyttää ja kuka on hakijana.
  3. PRH tutkii, onko merkin rekisteröinnille esteitä. Vastaa mahdollisiin PRH:n lähettämiin välipäätöksiin annetussa määräajassa.
  4. PRH rekisteröi ja kuuluttaa tavaramerkin, jos rekisteröinnille ei ole esteitä. Sinulle lähetetään rekisteröintitodistus.
  5. Uudista tavaramerkki. Tavaramerkki voi olla ikuinen, mutta se pitää uudistaa aina 10 vuoden välein.

Kenelle ja millä ehdoin

Tavaramerkki on tarkoitettu käytettäväksi elinkeinotoiminnassa, mutta tavaramerkin hakijana voi olla myös yksityishenkilö.

Tavaramerkin pitää olla erottamiskykyinen. Tavaramerkki ei saa pelkästään kuvailla niitä tavaroita tai palveluja, joilla sitä aiotaan käyttää. Esimerkiksi sana diesel ei kelpaisi tavaramerkiksi polttoaineille, mutta vaatteiden tavaramerkkinä se olisi hyvin erottamiskykyinen. Tavaramerkki ei saa myöskään aiheuttaa sekaannusvaaraa aikaisempien tavaramerkkien tai yritysten nimien kanssa. Rekisteröinti voi estyä myös eräistä muista syistä. Katso tarkemmin osoitteesta prh.fi.

Tavaramerkin rekisteröiminen, tutkimuspalvelut ja uudistaminen ovat maksullisia palveluja.

Palvelun toteuttaa

Patentti- ja rekisterihallitus

Palvelusta vastaa

Patentti- ja rekisterihallitus
Tekstistä vastaa: Patentti- ja rekisterihallitus
Päivitetty: 27.11.2023