suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Laukaan kunta

Talousveden laadun valvonta

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Laukaan ympäristöterveydenhuolto valvoo vesilaitosten toimittaman talousveden laatua Laukaassa ja Konnevedellä (ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue).

Talousveden tulee täyttää laatuvaatimukset ja laatusuositukset. Tämän varmistamiseksi eri puolilta verkostoja otetaan säännöllisesti näytteitä vesilaitoksille laadittujen valvontatutkimusohjelmien mukaisesti. Mikäli verkostoveden laadussa havaitaan ongelmia, kannattaa olla yhteydessä ympäristöterveystarkastajaan, joka selvittää asiaa ja ottaa tarvittaessa verkostovesinäytteen.

Yksityinen talousvesikaivo

Taloudet, jotka eivät kuulu verkostoveden jakelualueeseen, hankkivat talousveden yleensä rengas- tai porakaivosta. Kaivon rakenteellinen kunto tulisi tarkastaa vuosittain ja näytteenottoa suositellaan muutaman vuoden välein veden laadun varmistamiseksi. Jos epäilet kaivovedessä jotain ongelmia, ota yhteyttä ympäristöterveystarkastajaan.

Toimi näin

Talousvesikaivon vesinäytteen voi ottaa joko itse ja toimittaa sen laboratorioon tai tilata näytteenoton ympäristöterveystarkastajalta. Terveystarkastajan noutamasta näytteestä laskutetaan Laukaan ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaisesti näytteenottomaksu. Lisäksi laboratorio laskuttaa näytteen tutkimuskulut suoraan asiakkaalta.

Näytteenottoa varten tarvittavia näytepulloja saa ympäristöterveydenhuollosta Laukaasta tai Eurofins Nab Labs Oy:n laboratoriosta Jyväskylästä (Survontie 9 D, 40500 Jyväskylä). Pulloja noudettaessa saa mukaan kirjalliset näytteenotto-ohjeet sekä tutkimustilaus -lomakkeen.

Kaivovesinäytteen tutkimustilaus -lomake ja näytteenotto-ohjeet löytyvät myös Eurofins Nab Labs Oy:n verkkosivuilta (www.eurofins.fi) sekä linkit niihin Laukaan kunnan verkkosivulta.

Lisätietoja vesinäytteen ottamisesta ja tutkimisesta voit kysyä terveystarkastajilta puhelimitse tai sähköpostilla.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Terveystarkastajan noutamasta näytteestä laskutetaan Laukaan ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaisesti näytteenottomaksu. Sen löydät Maksut ja taksat -verkkosivulta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLaukaan kunta
Palvelusta vastaaLaukaan kunta
Alue Konnevesi, Laukaa
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Laukaan kunta
Päivitetty: 21.1.2021