suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kauhajoen kaupunki

Taiteen perusopetus

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Taiteen perusopetus on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille ja nuorille. Se on tavoitteellista, tasolta toiselle etenevää opetusta, jota järjestetään esimerkiksi musiikki- ja tanssioppilaitoksissa, kuvataide-, arkkitehtuuri- ja käsityökouluissa, teatteri- ja sirkuskouluissa ja sanataidekouluissa.

Taiteen perusopetuksessa opiskelija saa valmiuksia ilmaista itseään taiteen keinoin ja halutessaan hakeutua taiteenalan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen.

Opetusta voivat järjestää kunnat, kuntayhtymät, yhdistykset, säätiöt ja valtion oppilaitokset. Opetus perustuu valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan.

Kauhajoen kaupunki tarjoaa taiteen perusopetusta kansalaisopistossa sekä Panula-opistossa. Kauhajoen lasten ja nuorten taidekoulu toimii Kauhajoen kansalaisopiston sisällä.

Kansalaisopisto tarjoaa lapsille ja nuorille suunnattua kuvataiteen ja käsityön perusopetusta Kauhajoella, Karijoella ja Isojoella. Varhaisiän opinnot on tarkoitettu alle kouluikäiselle ja perusopinnot 7-13-vuotiaille. Opinnoissa tutustutaan kuvataiteisiin ja käsitöihin leikinomaisesti. Perusopinnoissa opiskellaan piirustusta, maalausta, sommittelua, muotoilua, arkkitehtuuri- ja ympäristökasvatusta, kuvallista mediaa sekä taiteen- ja kulttuurien tuntemusta. Perusopintojen jälkeen alkavat työpajaopinnot. Työpajan ikäsuositus on, että oppilas olisi yläkouluikäinen. Työpajoihin voi siirtyä nuorempanakin, jos oppilaalla on min. viisi vuotta taiteen perusopetusta käytynä. Aiheet vaihtelevat vuosittain ja oppilas valitsee itseään kiinnostavan työpajan. Työpajojen aiheina voivat olla esimerkiksi maalaus, valokuvaus, puukuvanveisto, hopea- ja metallilankatyö, sarjakuva, serigrafia ja nykytaide.

Panula-opisto tarjoaa ensisijaisesti lapsille ja nuorille suunnattua musiikinopetusta Kauhajoella, Teuvalla, Karijoella ja Isojoella. Tällä hetkellä opetettavia soittimia ovat viulu, alttoviulu, sello, piano, nokkahuilu, huilu, oboe, klarinetti, saksofoni, trumpetti, kornetti, alttotorvi, baritonitorvi, käyrätorvi, pasuuna, tuuba, harmonikka, kitara, sähkökitara, sähköbasso ja rummut. Instrumenttiopintojen ohessa Panula-opistossa opiskellaan musiikin perusteita ja yhteissoittoa. Alle kouluikäisille lapsille on tarjolla muskariopetusta. Panula-opistossa annettava opetus on taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaista.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Oppilailta voidaan periä opetuksesta kohtuullisia maksuja.

Tausta ja lainsäädäntö

Taiteen perusopetus on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille ja nuorille. Se on tavoitteellista, tasolta toiselle etenevää opetusta, jota järjestetään taideoppilaitoksissa sekä kansalaisopistoissa.

Taiteen perusopetuksessa opiskelija saa valmiuksia ilmaista itseään taiteen keinoin. Hän voi halutessaan hakeutua taiteenalan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen.

Opetusta voivat järjestää kunnat, kuntayhtymät, yhdistykset, säätiöt ja valtion oppilaitokset. Opetus perustuu valtakunnalliseen yleisen ja laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteisiin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKauhajoen kaupunki
Palvelusta vastaaKauhajoen kaupunki
Alue Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Teuva
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kauhajoen kaupunki
Päivitetty: 2.5.2022