suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Suomen metsäkeskus

Taimikon ja nuoren metsän hoidon tuki

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Taimikon ja nuoren metsän hoitoon voidaan myöntää metsätalouden kannustejärjestelmän (metka) mukaista tukea. Hakemus kannattaa tehdä Metsään.fi-palvelussa, sillä se nopeuttaa hakemuksen käsittelyä.

Voit saada taimikon ja nuoren metsän hoidon tukea, kun hoidat metsäsi taimikkoa tai nuorta kasvatusmetsää. Tukea voidaan myöntää seuraaviin metsänhoitotöihin: taimikon varhaisperkaus, taimikon harvenn ...

Toimi näin

Tukea voi saada töihin, jotka on aloitettu 1.1.2024 tai sen jälkeen.

Voit hakea tukea taimikon ja nuoren metsän hoitoon kirjallisesti Metsäkeskuksesta 1.3.2024 alkaen. Tukea haetaan sen jälkeen, kun hoitotyöt on tehty. Tukea täytyy hakea viimeistään kaksi kuukautta hoitotöiden lopettamisen jälkeen. Töiden aloittamisesta saa olla kulunut korkeintaan vuosi.

Suosittelemme, että teet hakemuksen Metsään.fi-palvelussa.

Vaihtoehtoisesti voit lähettää lomakkeet ja liitteet turvapostilla Metsäkeskuksen kirjaamoon tai paperisena Lahden toimistoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Tuen hakija voi olla luonnollinen henkilö, puolisot yhdessä, yhtymä, kuolinpesä, yhteismetsä, osakeyhtiö, säätiö, hallintaoikeuden haltija, yhdistys tai yhteisen alueen osakaskunta. Tarkista hakemuksen täyttöohjeesta, mitkä ovat eri tuen hakijoita koskevat tukiehdot.

Taimikon ja nuoren metsän hoidon tukea ei voida myöntää yhteishankkeelle. Yhteishankkeella tarkoitetaan metsänhoitohanketta, jossa työt tehdään vähintään kahdella kiinteistöllä, jotka kuuluvat eri maanomistajille. Jos hoidat esimerkiksi metsää, joka sijaitsee kahdella kiinteistöllä, joista toisen omistat yksin ja toisen yhdessä puolisosi kanssa, tukea täytyy hakea kummallekin kiinteistölle omalla hakemuksellaan.

Hoitokohteen tukiehtoja:

  • Hoidetun, kasvatettavan puuston latvuksen täytyy olla elinvoimainen ja puuston täytyy sijaita sille sopivalla kasvupaikalla. Puustossa ei myöskään saa olla kasvua haittaavia vaurioita.
  • Pääpuulajin kanssa yhdessä kasvamaan sopivien lehtipuiden poistamista on vältettävä, koska ne edistävät metsän monimuotoisuutta.
  • Jos kuvion pääpuulaji on havupuu, hoidetun puuston keskipituuden täytyy hoitotöiden jälkeen olla 0,7–12 metriä.
  • Jos kuvion pääpuulaji on lehtipuu, hoidetun puuston keskipituuden täytyy hoitotöiden jälkeen olla 0,7–15 metriä.
  • Jos hoidettavan jakson taimien keskipituus on 3 metriä tai vähemmän, kuviolla ei saa hoitotöiden jälkeen olla taimia pidempiä lehtipuita (etukasvuinen lehtipuusto), jotka haittaisivat taimien kasvua tai vaurioittaisivat taimien latvoja.
  • Jos hoidettavan jakson kasvatettavien puiden keskipituus on yli 3 metriä ja alle 8 metriä, niitä saa hoitotöiden jälkeen olla kuviolla enintään 2 500 runkoa hehtaarilla.
  • Jos hoidettavan jakson kasvatettavien puiden keskipituus on 8 metriä tai enemmän, niitä saa hoitotöiden jälkeen olla kuviolla enintään 1 300 runkoa hehtaarilla, jos kuvion pääpuulaji on lehtipuu ja enintään 1 500 runkoa hehtaarilla, jos kuvion pääpuulaji on havupuu.

Tausta ja lainsäädäntö

Valtioneuvoston asetus metsätalouden määräaikaisesta kannustejärjestelmästä

Valtioneuvoston asetus metsätalouden määräaikaisesta kannustejärjestelmästä annetun lain voimaantulosta

Palvelun toteuttaa

Suomen metsäkeskus

Palvelusta vastaa

Suomen metsäkeskus
Tekstistä vastaa: Suomen metsäkeskus
Päivitetty: 12.4.2024