suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Taajamametsät

  • Palvelu
  • Rovaniemi
  • Julkinen palvelu

Taajamametsällä tarkoitetaan luonnontilaista tai lähes luonnontilaista pienehköä metsäaluetta asutuksen välittömässä läheisyydessä. Ne toimivat rakennetun ympäristön melusuojana, näköesteenä, pölynsitojana ja samalla ”pehmentävät maisemaa. Toimivat usein yllättävän monipuolisen kaupunkieläimistön suojapaikkana, tarjoten suojaa ja ravintoa, niin pikkulinnuille ja jäniksille, kuin myös hirville.

Nä ...

Toimi näin

Taajamametsät ovat kaikkien käytettävissä ulkoiluun ja virkistykseen ja useilla isoilla metsäalueilla on olemassa kohtuullisen hyvä polkuverkosto tai kevyenliikenteen väylästö, jotka mahdollistavat liikkumisen alueella.

Taajamametsiä pyritään hoitamaan vuosittain ja hoitotoiveita voi esittää palautejärjestelmän kautta. Kaikki toiveita ei kuitenkaan voida toteuttaa heti kyseisen vuoden aikana. Kaupunki ei kaadata tai tule kaatamaan yksittäisiä puita, esimerkiksi varjostamisen tai puiden roskaamisen johdosta, vaan pyrkii hoitamaan suurempia alueita yhdellä kerrallaan.

Jos puun terveydentila (lehdettömyys kesäaikana, neulaset varisseet, lahovika) muodostuu vaaraksi asuinrakennuksille, liikenteelle ja ihmisille, niin

tässä tapauksessa täytyy näistä puista tehdä ilmoitus palautejärjestelmän kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Puiden kaataminen, rakennelmien tekeminen ja tavaroiden, autojen jne. varastointi taajamametsäalueelle on kielletty.

Pajujen ja muun pienpuuston raivaaminen, esimerkiksi asuintontin välittömästä läheisyydestä vaatii luvan.

Puiden kaataminen tontilta vaatii aina maisematyöluvan ja luvan myöntää rakennusvalvontaviranomainen.

Palvelusta vastaa

Rovaniemen kaupunki
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 2.2.2022