suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Lapsen syntymä ja adoptio

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Terveydenhuollon ammattilainen ilmoittaa syntyneestä lapsesta väestötietojärjestelmään.

Jos lapsen synnyttäneellä vanhemmalla on henkilötunnus ja kotikunta Suomessa, lapsi saa henkilötunnuksen.

Adoptiota haetaan tuomioistuimelta. Kun tuomioistuin on vahvistanut adoption, se ilmoittaa adoptiosta väestötietojärjestelmään.

Toimi näin

Syntymä

Lapsen vanhemman ei tarvitse ilmoittaa lapsen syntymästä Digi- ja väestötietovirastoon. Synnytyssairaala rekisteröi lapsen syntymän väestötietojärjestelmään.

Lääkärin, kätilön, terveydenhoitajan, sairaanhoitajan tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön, joka on avustanut äitiä, on ilmoitettava kotona tai muualla kuin terveydenhuollon toimintayksikössä elävänä syntyneestä lapsesta väestötietojärjestelmään. Jos lapsi syntyy ilman terveydenhuollon ammattihenkilön avustusta, äidin itse tai sen, jonka huollossa lapsi on, on ilmoitettava syntymästä terveydenhuollon toimintayksikölle tai terveydenhuollon ammattihenkilölle, jonka on ilmoitettava syntymästä edelleen väestötietojärjestelmään.

Adoptio

Suomalaisen lapsen adoption vahvistamista haetaan kirjallisella hakemuksella tuomioistuimelta. Adoptiota haluavan on ennen hakemuksen jättämistä pyydettävä kotikuntansa sosiaalitoimelta adoptioneuvontaa. Tuomioistuin vahvistaa myös tietyin edellytyksin täysi-ikäisen henkilön adoption. Tuomioistuin tallentaa päätökset väestötietojärjestelmään. Digi- ja väestötietovirasto voi myös käräjäoikeuden pyynnöstä tallentaa adoptiopäätöksen väestötietojärjestelmään.

Kenelle ja millä ehdoin

  • Syntymän rekisteröinti viranomaisen aloitteesta
  • Adoption rekisteröinti hakijan aloitteesta

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Digi- ja väestötietovirasto

Palvelusta vastaa

Digi- ja väestötietovirasto
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 30.4.2024