suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Suomen metsäkeskus

Suometsän hoidon tuki

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Suometsän hoitoon voidaan myöntää metsätalouden kannustejärjestelmän (metka) mukaista tukea. Tukea voidaan myöntää suometsän hoitosuunnitelman laadintaan ja Metsäkeskuksen hyväksymässä suunnitelmassa esitettyjen vesiensuojelurakenteiden ja toimenpiteiden toteutukseen ja piennarteiden rakentamiseen. Metka-tukia voi hakea 1.3.2024 alkaen. Metka-hakemusten käsittely alkaa Metsäkeskuksessa vaiheittain ...

Toimi näin

Hoitosuunnitelman tulee sisältää vesiensuojelun kannalta tarpeellisten toimenpiteiden suunnittelu ja luontoarvojen selvittäminen sekä vähintään kahden muun tarpeellisen metsänkäsittelytoimenpiteen suunnittelu.

Kun Metsäkeskus on hyväksynyt suometsien hoitosuunnitelman, niin tukea voi hakea hoitosuunnitelmassa esitettyjen vesiensuojelutoimenpiteiden ja piennarteiden tarkemman toteutussuunnitelman laatimiseen ja toteutuskustannuksiin. Ne maanomistajat, joiden kiinteistöllä hoitosuunnitelmassa esitetyt vesiensuojelurakenteet ja piennartie sijaitsevat, hakevat suometsän vesiensuojeluntoimenpiteiden ja piennarteiden tekemisen tukea ja sitoutuvat toteuttamaan kyseiset toimenpiteet Metsäkeskuksen asettamassa määräajassa.

Tukea suometsän hoitosuunnitelman laadintaan hakee maanomistaja tai maanomistajat, joiden kiinteistöt kuuluvat osin tai kokonaan alueeseen, jolle suunnitelma laaditaan. Tuen hakijaa tai hakijoita koskevat tiedot täytetään omalla liitelomakkeella. Jokaisesta hakijasta täytetään oma lomake. Tuen hakija voi laatia hakemuksen itse tai käyttää apuna asiamiestä tai muuta apua.

Hoitosuunnitelman tulee sisältää vesiensuojelusuunnitelma, kuvaus suunnittelualueen luontokohteista, potentiaalisista luonnonhoito-, ennallistamis- ja jatkuvan kasvatuksen kohteista sekä kuvaus suunnittelualueella seuraavan viiden vuoden aikana toteutettavista metsänkäsittelytoimenpiteistä, piennarteistä, lasku-, kuivatus- ja täydennysojiin ja eroosiohaittojen korjaamiseen liittyvistä toimenpiteistä.

Lähetä lomakkeet ja liitteet turvapostilla Metsäkeskuksen kirjaamoon tai paperisena Lahden toimistoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Suometsän hoitosuunnitelman sekä vesiensuojelutoimenpiteiden, rakenteiden ja piennarteiden rakentamisen toteutussuunnitelman laatijalla tulee olla riittävä asiantuntemus. Suometsän hoitosuunnitelmaa ei voi laatia maanomistajan omana työnä.

Alueen, jolle suometsän hoitosuunnitelma laaditaan, tulee olla kooltaan vähintään 5 ha. Alueen tulee olla pääosin metsämaata. Suunnittelualueen tulee sijaita samalla suoalueella tai sen osavaluma-alueella siten, että siitä muodostuu vedenpinnan korkeuden säätelyn ja vesiensuojelutoimenpiteiden suunnittelun kannalta tarkoituksenmukainen kokonaisuus.

Hoidettavalla alueella tulee olla turvetta vähintään 30 cm ja sen tulee olla ennestään ojitettu. Suon ja kangasmaan väliin jäävän vaihettumisvyöhykkeen voi laskea mukaan hoitoalueen pinta-alaan, jos vaihettumisvyöhykkeellä tehdään luonnonhoitoa.

Hoitosuunnitelman tulee sisältää vesiensuojelun kannalta tarpeellisten toimenpiteiden suunnittelu, luontoarvojen selvittäminen ja vähintään kahden muun tarpeellisen metsänkäsittelytoimenpiteen suunnittelu.

Tukea ei voida myöntää, jos samalle alueelle on myönnetty kestävän metsätalouden määräaikaisen rahoituslain mukaista tukea viimeisen 10 vuoden aikana tai kestävän metsätalouden rahoituslain mukaista tukea viimeisen 20 vuoden aikana.

Suometsän hoitosuunnitelman loppuunsaattamisesta on tehtävä Metsäkeskukselle toteutusilmoitus Metsäkeskuksen asettamassa määräajassa. Kun Metsäkeskus on hyväksynyt hoitosuunnitelman, tulee niiden maanomistajien, joiden kiinteistöillä vesiensuojelutoimenpiteet tai rakenteet ja piennartiet sijaitsevat, hakea tukea ja sitoutua töiden toteutukseen.

Vesiensuojelun toimenpiteiden toteutuksessa tulee käyttää parhaimpia käytettävissä olevia alueelle soveltuvia ja kustannuksiltaan kohtuullisia vesiensuojelurakenteita ja -menetelmiä. Vesiensuojelusuunnitelmassa tulee esittää toteutettavien rakennelmien sijainti, mitat ja toteutustapa sekä valuma-alueen rajat ja muut rakennelmien mitoittamisessa käytetyt tiedot.

Laskuojien ja kuivatusojien kunnostus voidaan suometsän hoitosuunnitelmassa katsoa tarpeelliseksi, jos puuston määrä, turpeen laatu sekä ojien kunto yhdessä tarkastellen synnyttävät epäsuotuisan kuivatustilan, joka rajoittaa puuston kasvua, eikä sitä pystytä korjaamaan muilla vähemmän ympäristövaikutuksia aiheuttavilla metsänkäsittely- tai hoitotoimenpiteillä. Laskuojien ja kuivatusojien kunnostustarve tulee perustella sekä ilmoittaa suunniteltu kaivusyvyys. Ojien kunnostukseen ei kuitenkaan myönnetä tukea.

Tausta ja lainsäädäntö

Valtioneuvoston asetus metsätalouden määräaikaisesta kannustejärjestelmästä

Valtioneuvoston asetus metsätalouden määräaikaisesta kannustejärjestelmästä annetun lain voimaantulosta

Palvelun toteuttaa

Suomen metsäkeskus

Palvelusta vastaa

Suomen metsäkeskus
Tekstistä vastaa: Suomen metsäkeskus
Päivitetty: 28.2.2024