suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Turun kaupunki

Suomenkielinen esiopetus

  • Palvelu
  • Turku
  • Julkinen palvelu

Lapsesi osallistuu vuoden kestävään esiopetukseen ennen oppivelvollisuuden alkamista. Lapsesi saa esiopetusta kunnan päiväkotien ja koulujen tiloissa. Myös yksityiset päiväkodit tarjoavat esiopetusta.

Esiopetuksen lukuvuosi noudattaa pääosin peruskoulujen työ- ja loma-aikoja. Perheesi ja kunnan esiopetuspaikan välisessä yhteydenpidossa käytetään eVaka-verkkopalvelua.

Esiopetus on velvoittavaa. T ...

Toimi näin

Saat tiedon esiopetuspaikasta tekstiviestitse (SMS) huoltajan puhelinnumeroon. Lapsesi esiopetuspaikka määräytyy lapsen kotiosoitteen mukaisesti. Jos et saa tekstiviestiä, ilmoita lapsesi esiopetukseen eVaka-verkkopalvelun kautta tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Jos hyväksyt lapsellesi ilmoitetun esiopetuspaikan, niin lastasi ei tarvitse erikseen ilmoittaa esiopetukseen.

Saat päätöksen lapsesi esiopetuspaikasta kevään aikana.

Jos haluat ilmoittaa lapsesi muuhun kuin Turun kaupungin ilmoittamaan esiopetuspaikkaan, niin ilmoittautuminen tapahtuu tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana eVaka-verkkopalvelussa.

Kenelle ja millä ehdoin

Esiopetusta järjestetään 6-vuotiaille kuntalaisille. Esiopetukseen voivat osallistua myös 7-vuotiaat, joiden koulunkäynnin aloittamista on lykätty. Esiopetukseen voivat osallistua myös ne 5-vuotiaat, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta.

Tausta ja lainsäädäntö

Esiopetus on maksutonta opetusta, jota lapset saavat oppivelvollisuutta edeltävänä vuonna päiväkodissa tai koulussa. Esiopetusta järjestetään myös yksityisessä varhaiskasvatuksessa.

Esiopetusikäiset eli 6-vuotiaat osallistuvat esiopetukseen. Esiopetukseen osallistuvat myös ne 7-vuotiaat, joiden koulunkäynnin aloittamista on lykätty. Siihen voivat osallistua ne 5-vuotiaat, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta.

Lapset saavat esiopetusta aamupäivisin neljä tuntia päivässä. Lapset saavat tänä aikana myös lounaan.

Jos esiopetuksen oppilaalla ilmenee tuen tarvetta, on hänellä oikeus tarvitsemiinsa avustajapalveluihin ja apuvälineisiin.

Esiopetukseen osallistuminen on perusopetuslain mukaan velvoittavaa. Lapsen huoltaja on vastuussa siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai sen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä lukuvuotena.

Palvelun toteuttaa

Turun kaupunki

Palvelusta vastaa

Turun kaupunki
Tekstistä vastaa: Turun kaupunki
Päivitetty: 8.4.2024