suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Suomen tai ruotsin opetus toisena kielenä

  • Palvelu
  • Rovaniemi
  • Julkinen palvelu

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus (S2) on yksi äidinkieli ja kirjallisuus-oppiaineen oppimääristä. Oppilas voi opiskella S2- oppimäärän mukaan, jos hänen äidinkielensä ei ole suomi, ruotsi tai saame tai hänellä on monikielinen tausta ja puutteita suomen kielen peruskielitaidossa. Oppilaan tarpeisiin parhaiten sopivan oppimäärän määrittelevät opettajat. Huoltaja tekee lopullisen päätöksen.

Opp ...

Toimi näin

Perusopetukseen valmistavan opetuksen jälkeen oppilas jatkaa opiskelua S2-oppimäärän mukaan perusopetuksessa. Perusopetuksen aikana huoltaja voi valita S2-oppimäärän monikieliselle lapselleen, jos lapsen suomen kielen taidossa on puutteita.

Kenelle ja millä ehdoin

Opetus on tarkoitettu maahanmuuttajien ohella paluumuuttajille ja adoptoiduille lapsille, jotka tarvitsevat tukea kielen kehitykseen.

Opettaja arvioi oppilaan taidot kielenkehityksen eri osa-alueilla ennen oppimäärän valintaa.

Tausta ja lainsäädäntö

Suomen tai ruotsin opetusta toisena kielenä voivat saada maahanmuuttajataustaiset oppilaat, joiden suomen tai ruotsin kielen taito ei ole äidinkielen tasoinen kaikilla kielen osa-alueilla. Opetus eroaa tavoitteiltaan ja sisällöiltään äidinkielen opetuksesta. Siitä käytetään usein lyhennettä S2/R2.

Suomi tai ruotsi toisena kielenä -opetuksen tavoite on vahvistaa opiskelijan monikielistä identiteettiä ja rakentaa pohjaa toiminnalliselle kaksikielisyydelle.

Palvelun toteuttaa

Rovaniemen kaupunki

Palvelusta vastaa

Rovaniemen kaupunki
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 1.12.2023