suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin kaupunki

Suomen kielen tuki ammatillisessa koulutuksessa

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu
Alue Helsinki
Palvelun kielet suomi, ruotsi

Stadin aikuisopistossa voit parantaa suomen kielen taitoasi samalla kun opiskelet ammattiin.

Voit opiskella

- S2-tuetussa näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa

- S2-orientoivassa koulutuksessa

- Näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa yhdessä suomenkielisten opiskelijoiden kanssa.

S2-tuetussa koulutuksessa opiskellaan ammattia ja ammatillista suomen kieltä. Koulutus sopii sinulle, jos äidinkielesi ei ole suomi ja tarvitset vielä suomen kielen opintoja.

S2-orientoivassa koulutuksessa opiskellaan ensimmäisen puolen vuoden aikana paljon ammatillista suomea ja vähän ammatillisia opintoja. Koulutus sopii sinulle, jos kielitaitosi ei vielä riitä ammatilliseen opiskeluun. Tavoitteena on, että suomen kielen taitosi kehittyy orientoivan jakson aikana. Sen jälkeen opiskelusi jatkuu näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa.

Suomen kielen tukea voit saada myös, kun opiskelet näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa yhdessä suomenkielisten opiskelijoiden kanssa.


Kenelle ja millä ehdoin

Näyttötutkintoon valmistava koulutus maksaa 58 euroa (tutkintomaksu). Muuten koulutus on maksuton. Työvaatteet ja työvälineet täytyy hankkia yleensä itse. Voit hakea koulutuksiin Stadin aikuisopiston verkkosivujen kautta.

Palvelu on maksuton.

Opetus on maksutonta. Opinnoista aiheutuu alakohtaisia kustannuksia, esimerkiksi oppikirjoista, työvälineistä ja materiaaleista.


Tausta ja lainsäädäntö

Ammatillisella koulutuksella tarkoitetaan tutkintoon johtavaa ammatillista peruskoulutusta ja ammatillista lisäkoulutusta. Tutkintoon johtava ammatillinen peruskoulutus on tarkoitettu nuorille ja aikuisille.

Ammatillisessa koulutuksessa osaamista hankitaan oppilaitoksen lisäksi työpaikoilta ja verkko-oppimisympäristöistä. Jokainen opiskelee oman suunnitelmansa ja oppimistarpeensa mukaan. Työssäoppimista tuetaan esimerkiksi oppi- ja koulutussopimuksin. Opintoihin voi hakeutua ja ne voi suorittaa joustavasti ja myös aiempaa lyhyemmässä ajassa. Nuorille ja aikuisille tarjotaan samoja koulutuspalveluita. Ammatillinen koulutus antaa valmiudet hakea korkeakouluopintoihin.

Ammatillisen koulutuksen järjestämisestä vastaavat kunnat, kuntayhtymät, yhteisöt, säätiöt tai valtion liikelaitokset, joilla on opetus- ja kulttuuriministeriön lupa.


Palvelun toteuttaa: 
Helsingin kaupunki